[開箱] 好耳機!ALSONIC AL-500開箱及簡評

偶然喺新高登見到哩一款耳機,外觀幾好,無乜山寨feel。
而且50蚊就有交易,抵諗。
而且好似係日本公司出品(雖然係MIC),品質亦都的確比同價位嘅其他耳機好。
於是上網做一下資料搜集,點知咩都搵唔到。
唯一搵到係佢嘅正價係39800日元。。。
(資料來源:http://page14.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/s470462057
但同時都搵到網上有人話要接駁佢附帶嘅一塊類似降噪模塊嘅嘢,否則耳機只有單聲道輸出。
(資料來源:http://bbs.imp3.net/thread-11133243-1-1.html
抱持嘗試嘅心態,於是我買左一個試下。

包裝正面展示左耳機同埋一塊類似降噪模塊嘅嘢嘅外貌。

背面全部都係日文,基本上睇唔明。
不過可以肯定佢無提及耳機阻抗。。。

拆開塑封之後,取出耳機。
發現原來耳機又有一個膠袋包住。。。
但比較可惜嘅係,佢應該無收納袋/盒。

成個膠袋攞左出黎,望到一本說明書。
同埋有兩粒電池(嗰一塊“類似降噪模塊”嘅嘢可以靠2*AAA電池或Mini-USB供電)。

睇真啲,原來電池“爆漿”。。。
即係唔用得。。。好彩有膠紙固定電池嘅擺放位置,否則不堪設想。。。

打開包裝,第一件事係掉左嗰兩粒電池。電池上面寫住係Panasonic出品。
然後繼續開箱。。。

包裝入面有一條Mini-USB線,一個耳機同埋一塊類似降噪模塊嘅嘢。
耳機線不可拆除,所以無配備其他線材。
耳機嘅線有3米長,說明書仲註明“OFC”,應該係講緊無氧銅。

而且插頭仲有鍍金。。。
但係3米真係太長。。。
而且無得換線。。。

耳機外觀幾好,塑料外殼做工精細。
耳機嘅皮質頭帶同埋耳墊摸落幾好。
同樣價錢真係搵唔到哩個質素。

耳機細節做得幾好。

相比之下,哩一塊類似降噪模塊嘅嘢,線材比較幼,而且插頭無鍍金。
做工只能夠話係一般。

但係睇番說明書,原來哩個先至係主體,耳機只係“附屬品”。
耳機型號係AL-500H,AL-500係哩件嘢嘅型號。

附帶嘅Mini-USB線係28AWG,比較幼,用途唔大。

然後當然要試戴同試聽啦。

(圖片僅為展示,所示歌曲並非試聽歌曲)
用zenfone 2測試,發現無需接駁嗰一塊類似降噪模塊嘅嘢,都可以出到立體聲!
耳機佩戴嘅感覺都幾舒適,皮質耳墊有幾大嘅功勞。
隔音效果幾好,聽歌期間無比外界噪音干擾到。
由於我未用過千元級別以上嘅耳機,所以都唔敢話哩個耳機能夠“秒殺大部分耳機”。
但至少比起我手上嘅Panasonic RP-HZ47好。
小米活塞耳機三代雖然都唔差,但哩款耳機隔音較好,所以喺外界噪音干擾減少嘅情況下,可以聽到更清晰嘅音樂聲。
歌曲嘅細節可以聽得幾清楚,背景樂器聲音比較清晰。
總體而言,50蚊嘅價錢黎講,哩個質素相信大部分平價耳機都難以匹敵。

不過之後再用紅米1同埋Archos 32IT進行測試,發現只有單聲道有聲音
可能係耳機會“揀手機”,購買之前建議試清楚自己嘅手機能唔能夠正常使用。

開箱完畢,感謝觀看。

2015-11-11更新:
賣關子:點解會改稱佢係“好耳機”?一陣會有另一個售價更貴嘅耳機嘅開箱,到時會解釋。

*

我無睇錯呀50蚊

回覆 2# 118205

唔係你想幾錢

我無睇錯呀50蚊
118205 發表於 2015-11-3 23:10

真係50蚊!
可惜佢會“揀手機”,大部分手機都要搭配AL-500先可以用到雙聲道。。。
而且接駁左AL-500之後,耳機聲量會提高左。。。我嫌佢太大聲,所以直接駁手機用。。。

回覆 1# hk133
係除咗音場冇之外都唔會輸俾AxG二三舊水或者以上嗰啲,只係睇你好唔好彩

睇番耳機個插頭係3節, 未必對應到而家電話個 3.5mm 耳機插座, 你有部 zenfone 對應到算好彩.

呢款耳機乜料, GOOGLE竟然搵到2014年已經有人提起佢
http://bbs.imp3.net/thread-11133243-1-1.html

回覆 4# hk133

買個四轉三插頭就得,或者自己換個頭,記得唔好用舊配件就唔會有事

回覆  hk133

買個四轉三插頭就得,或者自己換個頭,記得唔好用舊配件就唔會有事  ...
snp386 發表於 2015-11-3 23:29

ssp散貨場有無?同埋係點嘅樣?

回覆 9# hk133

其實唔買都得,因為除咗apple之外其他應該係冇問題,電腦都可以用到