[開箱] 音質合乎意料:MINISO 75元 圓形耳機開箱簡測

上次開箱嘅AL-500H,令我對平價耳機嘅印象有所改觀。
最近行MINISO,見到有75蚊一個可換線嘅耳機,
睇落外貌幾好,而且可以折疊,
於是經過短短三日考慮,就買左番黎啦。

買嗰時順便買多一條耳機音頻線作備用,15蚊唔算貴,而且金屬外殼插頭設計幾好睇。
雖然哩個耳機係75蚊,但包裝睇落無馬虎。
有傳聞話MINISO其實係大陸牌子,不過無所謂啦,價錢平+品質好就得啦。
但係耳機包裝表面有好多輕微刮痕,應該係運輸問題。。。

包裝全日文+中文標籤係MINISO特色。
相比MUJI,MINISO嘅標籤嘅紙睇落粗糙好多,好似環保紙。
耳機包裝嘅印刷比起同樣價錢嘅山寨貨好一啲,
不過對比上次嘅AL-500,真係差一截。
但係都幾有日貨feel。

首先睇左另外買嘅耳機線先。

金屬外殼做工幾好,不過線材表面係普通嘅膠,摸落好cheap。。。
15蚊黎講算係幾好啦。。。

求其睇下耳機線就算啦,跟住就睇下耳機啦。

耳機只係簡單地用紙承托,無任何保護措施。
唔夠細心。。。

墊著耳機嘅卡紙後面,有一條耳機音頻線同埋一本中文說明書。
無錯,就係中文。

相比起15蚊買番黎嗰條耳機音頻線,哩條隨機附送嘅耳機音頻線做工粗糙好多。

說明書,全中文(簡體)。

下面仲有幾張耳機外觀嘅相。

耳墊係類似絨布嘅質地,無仿皮咁舒適,不過都算唔錯。
整體做工,符合哩個價錢嘅定位,都唔算差。。。
耳機兩邊都有音頻線插孔,哩一點做得幾好。

今次試聽動漫《結城友奈是勇者》片尾曲“Aurora Days”同埋另外幾首歌曲。
對耳機無太大期待,只係用320kbps MP3黎試。
結果,真係好唔掂。。。
對比上次開箱嘅AL-500H,
人聲,唔夠清晰。。。
唔講仲以為歌手聲沙。。。
樂器音效,一片混沌。。。
聲音比較渾濁,其中一首歌有打鼓聲,聽得出鼓聲無咁清脆。。。
好多缺陷。。。
但其實咁樣先係哩個價錢應有嘅表現。
整體表現比以前用過嘅平價耳機好一啲,但比起小米活塞耳機仲有一段差距,同AL-500H嘅差距太大。

總結一下:
優點:
佩戴尚算舒適。
耳機音頻線可以隨意插落左右兩邊其中一邊嘅插孔。
外觀比較好睇。
缺點:
樂器聲音渾濁,人聲唔夠清晰。
跟機音頻線做工較差。

帶出街用都唔錯,佢唔易癡面油。。。聲音都夠大。。。

另外再講一下試過哩個耳機之後,對上次開箱嘅AL-500H嘅睇法:
AL-500H嘅表現其實非常“不尋常”。無論係人聲還原,抑或係樂器音效,或者係聲場,
各方面表現明顯優勝於其他定價相近嘅耳機,用料亦係非常講究。(100蚊以內嘅價錢黎講)
用AL-500H聽320Kbps MP3,能夠充分展現歌曲嘅各個細節,同時更易察覺MP3格式嘅不足。
佢嘅表現根本唔止值50蚊,只係兼容問題同埋欠缺知名度導致佢嘅售價出奇地低。
所以其實唔應該將AL-500H視為“50蚊嘅cheap耳機”。

全文完,感謝觀看。

少有既開盒文, 支持

少有既開盒文, 支持
btbadman 發表於 2015-11-11 23:23

咁cheap嘅嘢,點會有人特登寫開箱文咩……除左我之外……

罕見的cheap耳筒開箱,不得不給你一個贊\(^o^)/

罕見的cheap耳筒開箱,不得不給你一個贊\(^o^)/
control1 發表於 2015-11-15 16:54

cheap嘢都可以有好嘢嘅。。。而且可以比一啲預算不足嘅CHing做一個參考。。。