[測試] Letv 1 Pro vs Meizu Pro 5 vs iBasso DX80

先不解釋,等大家評論下

DX80

Letv 1 Pro

Meizu Pro 5

該煨囉! dap嘅filter竟然仲差過電話咁多!

師兄係咪有LG V10?
整埋出黎睇下

al21 發表於 2015-11-16 11:39

先講明,dx80無論係player mode or usb dac mode, result 都係咁

師兄係咪有LG V10?
整埋出黎睇下?
hui20299 發表於 2015-11-16 13:08

v10 出手了
等緊買行貨

Filter數值差唔代表到啲乜嘢,就同某啲貴價機同耳機一樣,有啲貴價耳機如果做到冇晒noise,可能質數只係平價機,唔係就唔會有同一設計相同物料,但係價錢可以一個天一個地,圖係用嚟參考,圖靚出靚聲係應該,圖差都出到靚聲就係佢好嘢,所以係唔會信任可呢啲圖,但係有參考就可以知點配對耳機,你搵返啲推得全鐵靚聲嘅機大多都係咁,不過貴機除外,呢個就係成本問題

al21 發表於 2015-11-16 11:39

先更正呢個唔係filter,係用方波測試,特別睇到opamp 既 slew rate,response time,  dac既失真

先更正呢個唔係filter,係用方波測試,特別睇到opamp 既 slew rate,response time,  dac既失真 ...
wongsimon 發表於 2015-11-18 22:11

那麼,應該很快有人會出該機版。DX80可能是我今年最差體驗的一部機,不過我還是對老人家他有信心。

先更正呢個唔係filter,係用方波測試,特別睇到opamp 既 slew rate,response time,  dac既失真 ...
wongsimon 發表於 2015-11-18 22:11

但你個方波上面嘅noise唔係應該俾lpf filter走嘅咩?

但你個方波上面嘅noise唔係應該俾lpf filter走嘅咩?
al21 發表於 2015-11-18 22:50

理論上應該係既