請大家發表對香港音響業界發生嘅問題同意見

有冇人有玩過Rhapsodio同IceLab,質素如可?因為朋友睇完人寫好想買,但係佢話試唔出同其他牌子較平嘅冇乜大分別,加上我對耳返唔到嚟香港幫佢試,佢聽唔到唔代表冇分別,應該係佢未夠班,未去到個層次所以聽唔到,又有可能隱世高手造嘅嘢要隱世高手先聽得出,話晒都成千美金,我都叫咗佢買大牌子,但係佢話信人哋行家話好,話晒痕x社都係一個有好多正義之師嘅地方,又多同行代理同高手,我之前都有見佢哋見到有呢啲不平事同誤導事發生都會po出嚟講,係我哋聽唔到同唔識咁多呢啲行內高科技產品,如果真係有問題冇可能唔抽佢水,我相信就算係識得嘅,只要係有問題都會照抽,所以我信嗰度係一個正義嘅地方,真係得嘅就真係得,唔係唔會寫出嚟,只係我哋唔識聽唔識分  

除非嗰度係一個排除異己嘅地方啦,你唔埋堆就唔會有好日子過,只要你埋堆就算你有做錯都唔會講,當乜都睇唔到

已Edit
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=4

Rhapsodio係呢間野出架:?:
兩個月前咁啱借朋友既朋友試聽過兩分鐘左右(當時唔識呢隻咩耳機)
剩記得好大舊下,音塲濶,低音略淡,好似幾清浙
試玩時間太短,好以係咁上下

漏左....好似叫rd3

回覆 2# 118205

我之前都只係試過兩隻,只係覺得兩邊耳壓有少少分別,其他冇乜特別,加上我年紀大,都唔敢俾意見,加上我只係聽咗唔夠一個鐘,仲要當時有試其他,下次返台灣都要問啲客同同業借嚟試真啲,聽講佢而家喺台灣大搞,有好幾個同業都有同我提起過,問過做唔做得過 Authorized Resellers,所以我先識呢個牌子

回覆  118205

我之前都只係試過兩隻,只係覺得兩邊耳壓有少少分別,其他冇乜特別,加上我年紀大,都唔敢 ...
snp386 發表於 2015-11-20 12:50

你唔post截圖,我都唔知係乜東東

回覆 5# 118205

咁我去返我fb個台灣耳機群組問可能多啲人知......Thz :smoke:

Rhapsodio 上HEAD-FI check下Post , 你就會知多D.
N 年前 攪圈鐵耳機的.

回覆 7# 大有仔

睇咗啦

我記得 Rhapsodio 檔嘢之前好似響上環...

另外之前都有 join 果個痕音社定痕汁社 whatever, 只係見佢地不斷攻擊某兩三個同行 target, 不論果啲同行係唔係佢地講得咁衰, 但開個 group 咁日夜咁鬧人亦不見得佢地係咩好人, 睇得多對呢班人都幾反感, 所以退咗 group 並唔會幫襯佢地啲舖頭...

Rhapsodio 我未聽過, 所以做唔到比較... 我就聽開 ice lab vocal 4, 佢哋公司比較簡單, 只出ex 同 vocal 系列. vocal 系列耳機由於針對人聲監聽, 分析力高但低音較薄. 但 ice lab 服務比較人性化, 我買咗耳機聽過, 悶咗可以叫佢幫我再 tune返厚啲低音. ex 系列比較難推, 低頻會多返啲, 但我覺得都係偏向高清. 兩個系列我覺得中高音強同清, 但清晰嘅低音會變得低頻唔夠厚實. 如果聽唔慣強中高音同高分析力耳機嘅師兄會覺得刺耳, 高音"冲", 偏冷聲... 但老闆佢自己就鐘意聽"林" 聲... 所以你係可以訂佢嘅耳機再叫佢 tune 返 "林" 聲同暖聲...

造工方面我覺得依然有改善空間, 雖然款色多, 又有金屬公模, cm 耳印同耳模, 但佢哋用 shure 耳機線插頭就成日都因為氧化問題, 搞到接觸不良引致聲音信號不穩, 要成日清潔... (我用咗ue900兩三年都未試過出問題)

另外佢哋仲可以將 ue tf10同 shure 535 改6單元 入模, 音質提升又可以保留返原機特色.

via HKEPC Reader for Android