[開箱] !!Sony SBH20藍牙耳機 及 MINISO79藍牙耳筒 開箱測試及對比

首先請容許我講一句:索尼大法好

其實MINISO嘅“MINISO79”藍牙耳筒,我已經買左差唔多一個禮拜。
不過一直都無時間寫開箱,只係得閒間中試下音質。
加埋前幾日又買左Sony大法嘅SBH20藍牙耳機,咁就索性寫一個對比測試啦。
兩個產品都算係各有特色啦。。。

HKEPC限制左圖片尺寸,搞到我要執相執左一段時間,先至符合到要求。

首先睇下“MINISO79”嘅開箱:

格式工廠DSC02097 - 複製.jpg

^ 包裝設計比較簡單,側邊開窗設計可以睇到產品局部外貌。
買佢嘅原因主要係因為外觀,個樣簡單得黎又幾好睇。
同埋HKD119都幾吸引。
佢仲有一隻白色款,不過我驚白色容易污糟,
而且白色款嘅內側係黑色頭墊+白色耳墊,睇落有啲怪,所以最後選擇買黑色。

格式工廠DSC02098 - 複製.jpg

^ 背面依然係日文包裝+中文label。
白色label無之前嘅啡色label咁好睇,同埋label上面“MINISO”嘅字體有啲肉酸。

格式工廠DSC02099 - 複製.jpg

^ 打開包裝之後,入面只有耳筒,充電線同埋說明書。
充電線損耗好大,所以我都係用番自己嘅靚線啦。
耳筒外側癡左一張膠膜,避免耳筒外側意外刮花。
其實佢support 3.5mm AUX輸入,點解唔送埋3.5mm耳機線?
因為耳機線係另外售賣!就係我上次開箱買嘅另一條耳機線↓

插頭設計就係為左個用落哩個耳筒!(耳筒有內置咪)

格式工廠DSC02100 - 複製.jpg

^ 說明書只有四頁,其中一頁就係封面。。。
原來哩個藍牙耳筒係2.1+EDR。。。我睇錯左另一款,以為係4.0。。。
不過算啦,真係唔掂咪駁耳機線用囉。。。

格式工廠DSC02101 - 複製.jpg

^ 耳筒設計簡單,我鐘意。
耳筒右邊有按鍵同埋Micro USB充電插孔。
唯一嘅按鍵有好多用途。。。
長按開/關機,短按開始/暫停播放,
向上推(無錯,佢可以向上向下推,推完會自動彈翻去原位)切換下一首歌曲,
向下推切換上一首歌曲。。。好快就記熟左點用。。。

格式工廠DSC02102 - 複製.jpg

^ AUX輸入插孔擺放於耳筒左邊。
除此以外,左邊無其他按鍵或者插孔。
同埋發現左耳筒無音量鍵。。。

格式工廠DSC02103 - 複製.jpg

^ 為左折疊耳筒,我唯有撕走表面嘅膠膜。
膠膜如果可以唔影響折疊就好啦,耳筒表面嘅鏡面設計好易刮花。。。
MINISO logo上面有一個指示燈,充電時顯示紅色,充電完畢就會熄滅。

睇完“MINISO79”嘅開箱,就睇下Sony SBH20藍牙耳機啦:

格式工廠DSC02104 - 複製~1.jpg

^ 哩款耳機已經出左兩年,宜家仲有得賣,犀利。。。
行貨售價已經由官網嘅HKD298,降至HKD170(價錢.com報價HKD180+網上訂購減10蚊)。
其實我對黑金色更有興趣,不過似乎香港版只有白金色,
因為我驚白色殼容易污糟,所以選擇左黑色。
然後再上網搵,先知道白金色係“限量版”。。。有少少後悔。。。

格式工廠DSC02105 - 複製.jpg

^ 包裝背面嘅多國語言睇落好似好巴閉,比起MINISO精美好多。。。
似乎香港版無充電器贈送,包裝無註明內含充電器。。。
哩個好似係新版包裝,舊版包裝係類似菱形,同埋跟機有充電器送埋。
不過我都唔稀罕佢嘅850mA充電器,我有anker 60W同埋aukey 54W
但配件唔齊全係信仰值嘅減分項!!

格式工廠DSC02107 - 複製.jpg

^ 打開包裝第一眼見到嘅就係SBH20同埋原配耳機。
哩個耳機同我家人以前買Xperia V送嘅耳機好似一樣。。。
包裝好精緻,好好睇!!
索尼大法好!!!!

格式工廠DSC02108 - 複製.jpg

^ 我好鐘意哩種CD紋理設計,視覺效果簡直一流!
雖然係兩年前嘅設計,不過依然好好睇!
索尼大法好!!!!

格式工廠DSC02114 - 複製.jpg

^ 配件睇落好似好多,但其實最主要嘅只有耳機+充電線。
比較意外嘅一點係,充電線嘅損耗好大,長度已經比MINISO嘅跟機線短左接近一半,
而且更粗,但損耗僅略為低於MINISO跟機線。信仰值減分!
說明書有三份,因為係多國語言版。。。
比較細心嘅係,佢特意加入一份“重要法律資訊”,
入面清楚講解藍牙接收器同埋耳機嘅注意事項,
例如指明藍牙接收器輻射值符合安全標準,建議避免搭配非索尼愛立信(sony mobile舊稱)耳機使用等。
相比之下MINISO對安全標準一字不提。。。應該無事嘅?
索尼大法好!!!!

格式工廠DSC02115 - 複製~1.jpg

^ 全部都唔係MIJ,有違Sony嘅日本身份!信仰值減分!
(咁平嘅耳機你想點。。。)

格式工廠DSC02116 - 複製.jpg

^ 為左方便盲操作,Sony用不同嘅表面工藝區分按鍵。
好貼心!

格式工廠DSC02137 - 複製.jpg

^ 諗住試下開機,睇下仲有無電。
點知發現左:原來有電架!應該係出廠前預先充好電。
MINISO都係一樣,不過MINISO嘅包裝無封好,所以唔肯定係咪真係出廠前就已經充好電。。。

格式工廠DSC02156 - 複製.jpg

^ 正面有三個按鍵,側面有音量鍵同埋Micro USB充電插口。
做工幾精緻,睇唔到有瑕疵。
NFC觸碰區域喺正面。不過我嘅手機無NFC,用唔著。

格式工廠DSC02157 - 複製.jpg

^ 背面印有產品訊息,同埋安全規格(金屬夾遮住左)。
金屬夾表面有保護膜,避免金屬夾嘅鏡面刮花。

格式工廠DSC02161 - 複製.jpg

電源鍵,指示燈同埋耳機插孔喺同一面。
電源鍵同埋耳機插孔邊緣都有倒角設計,信仰值加分!!

講完開箱,之後就測試一下播放音樂嘅表現啦。

Sony SBH20嘅藍牙3.0能夠更好應對320K MP3,整體音頻解析力唔錯,
音樂細節大多能夠還原。
不過,原配耳機嘅表現實在不濟,播放音樂有非常誇張嘅開揚感,
令人有一種“用緊手機喇叭播歌”嘅錯覺。
加上本身表現欠佳,高頻缺乏靈動感,低頻唔夠深沉,
人聲及伴奏聲音顯得沙啞,成為減分項。
相比之下,搭配小米活塞耳機三代,整體表現相對好好多。
伴奏聲音同埋人聲並無因為藍牙技術而有明顯變差。
解析力唔差,能夠還原音樂嘅細節。
而搭配AL500H,則出現只有單邊出聲嘅情況,
可見SBH20不支援某啲特定嘅耳機插頭制式。
原配耳機似乎只係“贈品”,表現不如國產百元耳機。
建議使用SBH20時,搭配一個自己鐘意嘅好耳機,
咁先可以發揮SBH20嘅實力。
SBH20嘅推力較強勁,於手機調校至最低音量,
再於SBH20調校至最高音量(SBH20有獨立嘅音量控制),
比起MINISO79大聲唔少。

MINISO79雖然採用藍牙2.1+EDR,實際音頻解析力亦因此受限,
而且接收距離比SBH20短好多,但勝在可以接駁AUX 3.5mm輸入。
有線模式嘅表現不俗,音頻解析力有所提升,
細節還原表現足以應付320K MP3,
整體表現喺哩個價位黎講都算唔錯。

總結:
Sony SBH20嘅外形比較討好,小巧嘅機身搭配精美嘅表面紋理,成為佢嘅加分項。
相比起MINISO79嘅藍牙2.1+EDR,藍牙3.0能夠更好應對320K MP3。
MINISO79嘅外形比較簡約,仿皮革耳墊佩戴舒適,做工比起其他山寨耳機好,外殼無毛刺,表面亮面效果幾好睇,可惜容易刮花。便攜性較高,外形亦都好睇,都算幾抵買。而且,帶出街用,可以掩蓋佢自身嘅不足……
Sony SBH20嘅原配耳機表現好唔掂,所以我個人建議懶得再另配耳機嘅CHing選購MINISO79。
對音頻有更高要求,而且手上有表現唔錯嘅耳機,或者貪圖NFC方便,就建議買SBH20,佢嘅外形同埋表現應該能夠令你滿意。

格式工廠P_20151204_134011_HDR - 複製.jpg

本文至此結束,感謝耐心觀看。
歡迎於觀看後作出評價或分享。
回帖係一種美德!麻煩各位CHing唔好睇完就算,回覆一下啦!!

*

支持開箱

我都有sbh20,因為都平板嘅耳機位壞咗,所以買咗,嗰時多個0.8A嘅充電器,都買咗超過1年,個充電位塊膠不實,小心啲用

via HKEPC Reader for Android

支持開箱

我都有sbh20,因為都平板嘅耳機位壞咗,所以買咗,嗰時多個0.8A嘅充電器,都買咗超過1年,個充電 ...
20152015 發表於 2015-12-5 09:55

多謝提醒,睇黎我都要小心啲用先得。。。
    之前ssp散貨場賤賣英規sony 1.5A/850mA火牛,我買左一個,所以佢唔送埋火牛都無問題。
    SBH20原配耳機嘅表現比我想象中差好多,搭配其他耳機用似乎更好。

支持開箱文! 我都有隻sbh20。

支持開箱文! 我都有隻sbh20。
夜貓俠 發表於 2015-12-7 21:21

SBH20嘅外觀幾好睇,同埋勝在體積細,方便出外攜帶。
雖然款式較舊,但仍然值得購買體驗。
對sony嘅品質幾有信心,希望佢捱到最少一兩年。

再於SBH20調校至最高音量(SBH20有獨立嘅音量控制),

我部SBH20調校至最低音量,電話/PSV調校至最低音量
都係覺得大聲左D,尤其係電話
一年前買嘅
PS用跟機耳機同其他sony 入耳都係一樣
只有用AKG家用級頭戴耳機先明顯細聲

好耐用 mw600仲用緊.
可換線就長命D

我部S ...
vinsai 發表於 2015-12-8 12:56

相比起手機本身嘅音頻輸出,SBH20算係比較細聲,最細聲嘅係MINISO79。
調較到SBH20最低音量應該會好細聲。。。會唔會係手機/PSV本身輸出聲量較大?

好耐用 mw600仲用緊.
可換線就長命D
ahon 發表於 2015-12-8 14:49

SBH20搭配耳筒用應該幾好,可惜我用開嘅耳筒唔兼容SBH20,只有一邊有聲出。

相比起手機本身嘅音頻輸出,SBH20算係比較細聲,最細聲嘅係MINISO79。
調較到SBH20最低音量應該會好細聲 ...
hk133 發表於 2015-12-8 17:32

唔關事
直插仲細聲好多
但一用SBH20就好大聲

SBH20搭配耳筒用應該幾好,可惜我用開嘅耳筒唔兼容SBH20,只有一邊有聲出。 ...
hk133 發表於 2015-12-8 17:35

點解唔兼容?唔係一樣3.5咩?