[開箱] 簡單開箱K812 + 簡單聽感

話不多說, 有圖有真相.

由於睇得太多討論區既post, 呢兩年開始慢慢入手各樣既器材...由手機聽歌到買DAP...由聽動鐵聽到想轉聽動圈到最後兩者都要入左對圈鐵earphone. 到買左部DAC後對K701既表現有少許失望之下試左其他headphone. 試左幾隻耳筒後就手滑買左d新野返屋企...

小弟現有既器材: Denon DCD-50 , Marantz HD-DAC1 , Fostex HP-A4 , AKG K3003 , IE 800 , K701 , Ultrasone Hfi-780, QLS qa360

買之前我試左既耳筒唔多, HD800 , TH900 , T1 , K812. 本來想試埋ultrasone但唔記得左, 又或者咁講, 聽完K812後就決定左在不升級現有器材情況下又有自己比較啱聽既效果下買AKG. ( 如果銀包許可我會選擇HD800或者SE-Master1 )

拎到屋企開機聽歌, 好難相信K812易推過K701咁多.( 當然易推唔等於好好聲, 始終器材有限制) 同一個config , K812比K701出到既聲實在好多太多, 聽adele 25既send my love明顯聽到K812比K701多細節, 低音不論係質同量都優勝. 中高音都係K812贏, 但冇低音差咁多.

網上有人話K701暖聲, K812就好冷. 但可能係我木耳,我聽到係相反. 可能係因為馬仔DAC出既聲既關係.

配戴既感覺反而K701好d, 可能輕身D 但時間耐左會變黃. K812因為係皮, 相對易打理d.

K812係神器,用乜推都出到好聲

like

ching, mia?

OFF一OFFTOPIC問一問..
K712 係咪淨係岩聽古典?
用黎聽POP,J POP HKPOP個D OK唔OK?
K812,K701又點?...未用過耳牛...
見K712好似平左想玩下
多謝唔該

樓主, 可否映一映隻梅花版K701條線(好似線身上係有字假, 係唔係?), 黎開吓眼界呀?

HD-DAC1推K812用邊個gain推?
之前我用mid推TH-900,出嚟效果都唔錯

回覆 5# 苦少
而家712pro係抵玩~
我用k712pro聽中/英/曰/韓流行曲&樂器小品非常好,你可拿些歌曲到店鋪試下先岩才買.

回覆 8# KOJI

多謝你解答..仲有想問下..產地個方面有冇真係好大影響佢既QC同音質?
因為宜家賣街個d都係MIS唔再係MIA?

回覆 9# 苦少
我覺得少少都有. 試想下qc度check得唔好(求其)隻耳筒就有事.
你可試在買之前問下, 有d店鋪可能會有mia貨存(但價就???你明~)