[開箱] [首發?] FOSTEX TH-X00 Massdrop Edition 簡單開箱

好耐無開箱,今次簡單開呢個,因為懶所以圖為iPhone拍攝,質素見諒!

早前Massdrop同FOSTEX合作推出呢隻 TH-X00,聽聞定位介乎TH-600及TH-900之間
外國Headfi.org又講到呢隻耳機值雙倍身價,又話限量1950隻(之前AKG K7XX都話限量,不過依家變左係"無限限量")
見團購價$399+$15運費(USD),當佢唔係"無限限量",本著勇士精神膽粗粗咁落BID,5號出貨今日終於到

收到個盒發現有跟多個6.3轉3.5mm頭,呢個頭報海關$200USD... 耳機又報$200USD
P.S. 呢隻係Made in China, 相信跟成本有關

先睇睇外國reviews
https://www.massdrop.com/buy/fostex-x-massdrop-th-x00
http://www.head-fi.org/t/788776/fostex-x-massdrop-th-x00-review
http://www.head-fi.org/t/791071/ ... -discussions-thread

去圖:

求求其簡單聽感:PC用Creative ZXR,主要對比iPhone 6 + IE800 / ZXR + IE800
講真小弟都算係木耳,好多野都退燒(或者講無錢追求呢個坑),以前耳牛最貴都係Shure 840,in-ear用過UE900,之後轉IE800,都只不過係用IPHONE 6直推。原本我都想正正經經買隻耳牛係屋企用,睇中Beyerdynamic T1,不過嫌貴無出手。見到呢隻價錢唔錯,REVIEWS又吹到好抵玩咁,所以聽感真係好簡單唔深入...<--好似離題了

初戴上去覺得幾舒服,至少唔夾耳,25 ohms,易推,ZxR都係開25%已經好大聲
不過開聲雖然無惡聲,但有少少毛刺感,隻耳仔都要少少時間適應。
低音無網上其他人講TH-900咁海量,都算有IE800既量,不過似乎唔及IE800彈性及下潛,收得比較快
我未仔細聽過其他中高階耳牛所以比唔到其他感覺
中/高音講真唔識比較,聽落至少入耳,唔話會高音好似上唔到,你話有無女毒,我覺得未毒到我
樂器或人聲分離度唔錯,清楚定位唔同種類樂器位置
音場細過IE800,不過人聲距離算近,聽左幾類型歌,算係雜食,相信符合大眾口味
可能聽慣左IE800深海既HIFI聲,一聽呢隻時未去到WOW既感覺,對比當初試IE800無左果份WOW & 震撼感
但你問我值唔值呢個價我覺得好OK,造工也不錯
但應該未至於去到T1/HD800/D7000 etc其他人所講既級數(其實3隻都未聽過 ),不過應該可以去到Sony Z7級數既

日後有機會再更新聽感啦,Thanks

呢類耳筒應該搵啲低電阻值大電流amp 推先可以發揮到實力。

我都有訂,但返工收唔到,搵日攞左,,返黎試試分享下

回覆 2# duyu

勁~~~CHing你都知道個答案

呢類耳筒應該搵啲低電阻值大電流amp 推先可以發揮到實力。
duyu 發表於 2015-12-18 21:53

師兄有無推介
其實我硬係想試下T1..

如果實力在TH-600之上,又賣呢個價錢真係無得輸~
唔係已經有TH-900的話我都一定會狗衝呀

BTW:唔好浪費咗個好耳機,比好小小喂佢啦

B ...
enzyme 發表於 2015-12-18 23:29

唔好毒我啦 雖然第一個感覺及依家我都係WOW唔到,只係感覺岩岩到位

內地&外國有D評價已出,大部份都係話同600差唔多,同900仲有唔少距離
音場同分析力都輸900一個圈,當然價錢都說明一切,只係無HEADFI吹到咁勁

回覆  duyu

勁~~~CHing你都知道個答案
snp386 發表於 2015-12-18 22:32

O2 headphone amp ?

回覆 7# aS-91

我同 friend 都入咗...

我的明天會收到, 你是多少號?

我會用mojo 推

好過 TH-600 就收貨啦 ...

B ...
enzyme 發表於 2015-12-18 23:29

TH900出MK2