係咪乜耳機都可以改平衡?

聽人講平衡好聽,player dac  amp 當然要支援到平衡
係咪買個頭買條線就可以改?定要隻耳機本身有平衡先改得?
想幫隻鐵三角改

聽人講平衡好聽,player dac  amp 當然要支援到平衡
係咪買個頭買條線就可以改?定要隻耳機本身有平衡先改 ...
bbp082674 發表於 2015-12-24 07:47

耳機本來就係可以平衡,只係條負極common左,只要左右既負整獨立變4線已經係平衡,根本係極低技術唔好俾商人洗腦

via HKEPC Reader for Android

唔係有種制式,+ - GND?加理6條線?

livingplus 發表於 2015-12-25 19:22

如果係XLR就唔係咁簡單,我用712都係mini XLR 單邊,入面應該係4線。

via HKEPC Reader for Android

livingplus 發表於 2015-12-25 19:22

唔係平衡gnd 係接外殼,平時唔係行XLR就係 +-(-同時係gnd),左右共地所以3條線搞掂。XLR 咪-極 對番左右分番。

咁即係咩耳机都可改

咁即係咩耳机都可改
118205 發表於 2015-12-25 20:06

可換線IEM --------------》 喺,只要換條四芯平衡線就得
其他IEM耳機, 耳牛 ----》 It depends, 如K3003 和DN2000, 因為原裝線由分叉處到3.5 TRS 接頭是共地的(即是三芯),如要改平衡,要改為四芯線⋯⋯ 但ATH AD2000DX 因為條原裝線由頭到尾(連分叉段)都是四芯的,所以只要剪走個3.5TRS 頭,換上個四極平衡頭就可

可換線IEM ----》 喺,袛要換條四芯平衡線就得
其他IEM耳機, 耳牛 ----------》 It depends, 如K3003 和 ...
leoluk 發表於 2015-12-27 06:28

好複雜,but thanks

小心, 非平衡耳機用三芯轉四芯XLR接全平衡耳放會燒耳放

問條可能低b嘅問題, tb有3.5mm轉2.5平衡嘅線, 請問驚唔驚short到嘢(3.5應該L,R個grd係short埋)?