[開箱] [開箱] 人生第一隻CM - [Vision Ears VE5]

事源: http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2246966

試左勁多款耳機, 價錢由$3000幾試到$20000幾不等 (動圈, 雙動圏, 三動圈, 多單元動鐵, 圏鐵混合....)
然後糾結於 335, VE5, VE6cx 之間

335 無疑係一款非常非常有實力既耳機, 散發出既音樂感, 一戴上就瞬間將我帶入音樂的高潮
雖然口味方面亦係我杯茶, 但我發現聽了不到1小時, 悶和累的感覺慢慢湧上來, 最後都係乖乖還比返店員

最後就係VE家族之間既鬥爭了!
VE6, 一開聲我真係啞左, 他對聲埸的表達真係非常出色優秀, 音聲亦算耐聽, 吾選擇佢既原因只有一個, 就係低頻吾岩我口味, 呢點無論係 X1 定 X2 版本都一樣

VE5, 一戴上, 就聽了快將2小時, 除既時候真係有種依依不捨既感覺! 果一刻我就知道我要搵既耳機就係佢啦! 高頻直上雲端又不刺耳, 空間感一流; 中頻更加係精英中既精英 (如果華山比武吾係論劍而係論中頻, 呢隻實係名列第一); 低頻質量比 ASG-2.5 好, 相當有層次, 但下潛吾算深; 暴力既分析力, 強迫我聽到曲中每一個細節; 最後乖乖比錢 >"<

最後因為我既耳朵同味覺無關係, 所以我係試不出台灣那邊所形容既 甜甜的, 辣辣的, 酸酸的等味道^^"
對於呢一點我甚是抱歉.

原本預期月頭倒耳模, 期間發生左段小插曲, 搞到21號先可以倒模....
加上撞正假期, 結果耳模要等到1月先可以寄出

送比自己既聖誕禮物, 或者要等到3月變生日禮物嚕 XD
========================== 分格線 ==========================
2016年2月19日 到手, 等左6個星期only (比預期提早左成個月)

個盒真係好令, 好有質感!

VE 5 真身, 基本上係無設計過, 超簡單 藍左紅右 (或者就係因為咁Q簡單所以咁快交貨)

第一次戴CM, 有少少壓迫感, 好密實, 用左3分鐘時間去習慣, 然後覺得完全FIT晒耳型

聽感嘛....
初開聲感覺好怪怪
AK120 II 直推之下低頻有D肥, 音埸都吾理想 T^T
直到返屋企上DAC, 根本係聽見上帝的聲音, 宇宙級的廣闊空間感!
想發揮VE5既實力睇怕要花D心機
都係溫柔D, 用文火煲返佢1個星期先

真係
等。寂寞到夜深
大家都等緊CM,個感覺實在太辛苦

等咗對 CM 成個月嘅揮手

真係
等。寂寞到夜深
大家都等緊CM,個感覺實在太辛苦
ip4368 發表於 2015-12-31 10:53

苦過dee dee

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

ching請問你係自己去官網訂定係香港店舖落單?
我見d價錢好大分別!

同埋如果自己去官網訂,係咪有得退稅?

ching請問你係自己去官網訂定係香港店舖落單?
我見d價錢好大分別!

同埋如果自己去官網訂,係咪有得退稅 ...
aN_aa 發表於 2016-1-6 12:49

係D記買,簡單又方便
至於果一千幾百就算啦,我都無計咁多
難買心頭好ar

問過VE都係彈俾香港代理,fb睇VE4 13k
係咪去到代理個價會唔一樣架

係咪去到代理個價會唔一樣架 ...
aN_aa 發表於 2016-1-8 22:01

一樣架, 我都係用正價$16880入手

係咪去到代理個價會唔一樣架 ...
aN_aa 發表於 2016-1-8 22:01

VE無咩重視online store,以防出錯,如果有代理,應該唔會接單獨單。

心郁想換線, 師兄們有無好介紹?