[教學] klipsch-s4 (artai網友) 修理事件

http://digital.discuss.com.hk/vi ... &extra=page%3D1
手痕前幾排收咗回來修理、今天有空所以.........斷耳管、壞耳線、
我用咗熱縮管 做咗隻徦耳脚..................
最後

2016年2月14日 ( 更新 )
這個是在香討一位網友  白色s4i
現修好改用三星

聽感: 三頻平均自然、低頻比較厚重、聲音的反應和分析力唔錯、為高音有不足、可以用線去補救 (完)

2016年2月25日更新

klipsch x11  斷線及爛耳脚、膠料外皮有爛損、好難用熱通缩收好、最後改成小白

有於耳殻大细不同、加咗物料去固定動鐡單元

2016年3月19日 ( 更新 )

UE  SF4   换線换殻

聽感:UE  SF4 全音頻單元、聲底明亮、人聲足、但演多樂器時、有爆音情坊。

2016年7月6日 ( 更新 )
斷耳線及加固

聽感:這條線   for  ue  900s   效果理想、能带出人聲。
(   如有興趣修理耳機或接受以物换物可PM我    )

是我當年送太太的生日禮物,她用得很粗,耳機線和插頭位都壞了,早陣子在這裡問大家那個偽 IE80的問題時,C兄很好人說,他想試一試修理,結果,我連這個耳機都給他看...

先說一說那個偽IE80,因為個人對耳機結構不懂,使用大量AA膠把耳機斷開的部份修理,但之後就一邊大細聲... C兄拆開後,說這單元浸了很多AA膠... 他本來說要認真整,但個人選擇放棄... 先謝謝他

期待星期一拿回S4,之後再分享個人感覺

真的很少見對耳機這樣熱愛,也熱心的幫助我們這些什麼都不懂的人!而他只是收取材料的費用,真要感謝C兄!

手痕前幾曰收咗回來修理、今天有空所以.........斷耳管、壞耳線、
我用咗熱縮管 做咗隻徦耳脚............ ...
LEUNG898 發表於 2016-1-29 15:52

咁整一整要幾銀

睇下壞咋!市價人工收8O元、未計件、
我唔收人工、但會收回合利線材價錢、志在修好後玩下其它耳機、出下圖文分享

咁都得......我之前乜都冇提過都可以俾人舉報話我喺度做生意!唔知咁有晒對答又算唔算係呢

咁都得......我之前乜都冇提過都可以俾人舉報話我喺度做生意!唔知咁有晒對答又算唔算係呢  ...
snp386 發表於 2016-1-29 22:11

是但啦 人隊你你隊人 咪即係一樣
如果佢個標題出得精啲 改PM 一樣無事(個人諗法 不喜勿插)
其他區啲乜TV 三叔 L豬 乜乜物物假發問真廣告咪仲狼死

回覆 6# kadon

我先冇咁無聊舉報人,大家都係喺度吹吓水之嗎,玩到咁最多咪又唔出聲囉,只係想睇吓會唔會有人報報,如果無就即係之前舉報我班人係對人唔係對事啦

回覆  kadon

我先冇咁無聊舉報人,大家都係喺度吹吓水之嗎,玩到咁最多咪又唔出聲囉,只係想睇吓會唔會有 ...
snp386 發表於 2016-1-29 22:36

ching 有野請教。
我對 1964 入左 d 耳屎, 唔知係咪咁越"了" 越入, 之後2邊大細聲. 要攞返去廠整
請問其實有耳屎入左去, 要點去清呢? 同埋係咪每次戴完都要清清?
thx~~~

回覆 8# nulry

一粒寶貼幫到你......聽完窿主又再聽時可以將門口啲嘢癡走,不過唔好窿咁入

回覆 5# snp386

我無做生意!只在想唔洗錢玩下其它耳機。