5鐵會唔會好聲過10鐵或12鐵?

以大廠黎睇

睇配搭, 多唔一定係好過少
愈多鐵條數就愈難計
買D配合得差, 不如簡簡單單3, 4個單元

講真要試,耳機冇話一定靚聲,要過到自己隻耳先,每個人喜好都唔同,唔啱聽 20鐵都冇用

我對4鐵的 m17 我感比自己的5鐵 es5 好聽一點。
其實,多少單元不是真是反映有多好聲,而是動鐵單元夠音量的反應range 比人耳可 cover 的細不小等等原因,因此耳機廠先用多單元。就如多單元的大喇叭。不過,喇叭一樣有人玩單單元,玩期不用分音,線性同 phase 同味道,放棄全音頻都要有一定的能力的

noble

回復 5 #ten123456789

呢間野我真係唔太識欣賞,買菜咁幾棵束埋一齊賣出去

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# bunch

依間野我見佢多數用22955 31618 30017瘋狂堆
佢粒K10U成4對twfk堆比一條管出但但出奇地好聲

head-fi果陣有個CM評測佢好似係評價最好果隻
依家變左係LEGEND R

回覆 5# ten123456789

No-bull 嘅設計x識條鐵咩

回覆  bunch

依間野我見佢多數用22955 31618 30017瘋狂堆
佢粒K10U成4對twfk堆比一條管出但但出奇地 ...
ten123456789 發表於 2016-3-19 02:36

用得當然有原因啦......你睇吓佢變成幾多個dB先啦,係啲大陸佬成日話30017係高頻同用喺高頻度,人哋嗰個係聲學結構嚟架,你估學大陸啲話自己喺邊間邊問廠做過嘅就賣你幾千一對嗰啲人咩,人哋係有數據,同埋似用嘅單元又點會係你哋睇到嘅一樣,唔好好似大陸嗰啲人咁見size係一樣就同你講係嗰樣,唔係又點會你哋聽到個聲唔錯就以為同真嘅差唔多,咁大廠就真係食得屎

好多都係用呢啲架

叫得 Magician John......你估佢係正常人嚟嘅咩,不過第一就要唔好亂叫人哋個牌子名,人哋話晒喺耳機界個知名度都唔低,喺頭十裡面,呢個世界唔係淨係得 UE、VE、Fitear呢啲先係有名,多人買多人識唔代表佢一定好,只係代表佢哋個 Marketing 搞得好