[開箱] 初代Sennheiser momentum on-ear入手開箱(補上評測)

考慮到budget有限,最後選擇左入手初代momentum on-ear。
本來見到黃金x達喺 價錢.com 有報價(1000有找),
點知去到問店員,居然無貨!(但宜家都仲有更新報價,有價無貨)
之後去高登睇下,差啲買左Philips A3PRO(同樣1000有找)。。。
偶然發現原來有一間舖頭仲有最後兩件初代momentum on-ear!
得番綠色同埋紅色,無藍色,不過好過買唔到啦。
最終以低於1000嘅價格入手綠色。
買番黎無耐,試下run多一段時間,睇下聲音表現會唔會再好啲。
因此本文只係純開箱文,暫時唔評論音質。

包裝同第二代差別唔大。。。問x達店員兩代on-ear有咩分別,佢地凈係講得出“第二代摺得埋”哩一點。。。

成個側面都係綠色。。。買嗰時店員話有2年保(特價品都有??),希望真係有啦。。。

打開第一眼就見到收納盒。

說明書放左喺盒底,攞起收納盒先見到。

說明書有膠袋裝住,打開膠袋見到原來入面有三本嘢。
其中一本應該係介紹書?打開之後見到四色戰隊(藍紅綠啡?)。
網上有人影到介紹書印住七色戰隊喎,點解我哩度得四款顏色??

耳筒同埋跟機線都放喺收納盒入面,耳筒仲額外有收納袋裝住。
耳筒本身連住一條有咪+按鍵嘅線,跟機仲有另一條純音頻線。

雖然買唔到藍色,不過綠色都算唔錯啦。

耳機音腔部分嘅logo識得變色!

音質遲啲再講。

--------------------------------------------------------------

2016/04/06更新:

同MEIZU HD50對比,兩者外觀風格有極大差異。
On-ear設計偏向復古,HD50設計比較接近現代風格。
(HD50有啲似B&O?可能因為係同一個團隊設計)
舒適感方面,On-ear比HD50更勝一籌,
相比HD50無咁夾頭,戴耐啲都唔會夾到耳仔痛。
同時因為耳筒音腔部分較細,所以戴住嗰時唔洗夾住眼鏡。
兩者嘅整體做工水平相近,同樣有啲細節做得比較隨便,但好在唔明顯。

似乎HD50嘅線控部分係借鑒On-ear,外形比較接近。
但On-ear嘅線控部分只係普通塑膠,同HD50嘅金屬線控相比,手感較差,但重量較輕。

音質測試主要用FiiO X1進行,ASUS Zenfone 2(ZE550ML)用作測試使用手機播放音樂嘅表現。
測試期間發現左一個問題,就係喺同等音量設定下,On-ear比起HD50細聲,
假如以同等音量測試On-ear同埋HD50,On-ear嘅聽感會明顯差於HD50,
而且因為太細聲,好多細節都會聽得無咁清楚。
因此,使用X1及zf2測試兩者,喺測試On-ear時會提高設備輸出音量至達到接近HD50聲量嘅水平。
X1——On-ear測試音量:18,HD50測試音量:16
zf2——On-ear測試音量:3,HD50測試音量:2
測試歌曲同以往基本一致,所以就唔複述啦。
兩者聲音各有特色,兩者相比,HD50嘅聲場比On-ear更開闊,
On-ear嘅低音相對較強勁,鼓聲較大但未有完全覆蓋人聲,
細節還原亦都係On-ear佔優。
至於兩者播放人聲嘅水平,就只能夠講係“半斤八兩”。。。
但HD50嘅實際聽感比起On-ear依然唔輸蝕,加上HD50正價僅為On-ear正價不足1/4,可見HD50具有一定競爭力。
不過On-ear展示左耳機大廠嘅設計水平,有屬於自己嘅設計語言、風格,新興廠商往往喺設計上做得唔夠好。
On-ear嘅耳墊同埋頭帶嘅材質比較有特色,哩一點值得稱讚。

——————————————————————————

2016/04/11更新:

原來有線控嘅線有問題。。。
改用跟機純音頻線測試,X1測試音量提高至20,zf2測試音量維持不變,
隨著使用時間越長,耳筒嘅表現開始慢慢有啲改善,應該仲需要再煲一陣。
On-ear嘅低音已經無一開始咁“強勁”,聽落舒服左啲。
睇下會唔會有再大啲嘅改變,表現穩定左之後再寫多次測試。。。

評測完畢,感謝觀看。

TL 減唔到 AKG K701 對你打擊真係大。

見到point 3 已經     

1. Noticeably higher h ...
brainiepc 發表於 2016-4-1 22:33

點解要睇參數?以音頻芯片為例,就算參數幾好都無用,實際表現先至重要,根本無人會靠參數判斷好壞。
唔好再繼續沉迷喺自己嘅世界入面,見多啲、學多啲啦,淨係識講參數真係唔怕俾其他人笑?
抑或因為今次開箱嘅唔係大6耳筒,所以就求其搵其他point踩低momentum on-ear?

個個人口味吾同,參數吾代表一砌

考慮到budget有限,最後選擇左入手初代momentum on-ear。
本來見到黃金x達喺 價錢.com 有報價(1000有找) ...
hk133 發表於 2016-4-1 21:27

Ching, 夾唔夾頭??

點解要睇參數?以音頻芯片為例,就算參數幾好都無用,實際表現先至重要,根本無人會靠參數判斷好壞。
唔 ...
hk133 發表於 2016-4-1 23:10

Akg攞出街,家用幾好聲都係⋯⋯
用途唔同,人地要貨比三(百)家,你理得人

Ching, 夾唔夾頭??
1271349946 發表於 2016-4-2 00:41

淨係戴左唔夠一個鐘,唔算夾頭。

係街聽得既大耳, 要部 android 推得到似模似樣, 又要平(< hk1000),  又要換線,
又要大牌子, 又要大牌 ...
brainiepc 發表於 2016-4-2 08:23

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=1
“係街聽得既大耳” -- #16:只係home use。
“要部 android 推得到似模似樣” -- #1已經講明“因為打算買耳放,唔需要用手機直推”。
“又要平(< hk1000),  又要換線” -- #1我的確有講過。
“又要大牌子, 又要大牌子某年度果期重點推介, 又要俾網頁打手唱好” --哩句只係你自己加鹽添醋。
你曲解原文內容,當然只會“得番唔係好多隻揀得落手”啦。