[開箱] MIC版 AKG K701純開箱

上網真係好難搵到新嘅MIC版嘅開箱圖。。。
所以決定影下相,俾大家睇下新版同舊版包裝嘅分別。

由於正面喺屋企好難影得好。。。成日因為正面膠片折射,會影到家中其他雜物。。。
所以索性用喺尖沙咀 tom你 影到嘅包裝正面照。。。
嗰度仲有好多款AKG耳筒,不過費事影低。。。(其實係唔記得影

然後求其影下包裝側面同埋背面嘅文字。。。

保養原來係 tom你 自己做番。。。有2年保,保養要去 tom你 荃灣服務部。

個盒真係好大,耳筒都係。。。包裝盒size係on-ear嘅兩倍。。。
屋企無位,底座唯有放番入盒,耳筒另外攞收納袋裝住。。。

放入盒之前影幾張相先。。。

說明書+有害物質/元素說明。
好似比起舊版簡單好多?

耳筒嘅外觀同舊版幾乎一致,除左頭帶無凹凸、同埋音腔部分嘅字體唔一樣之外。。。
頭帶嘅AKG標誌右面有一個不知名標誌。。。

有一點要提醒其他打算買嘅CHing:
如你所見,佢係用6.3mm插頭+3.5mm轉接頭,兩個駁埋一齊真係好大件。。。

另外真係要講,佢的確係怪獸,好難推。。。
用FiiO X1推HD50,音量到達16就已經夠大聲,
但係用X1推K701,音量要去到32先可以做到同等聲量。。。係足足兩倍。。。
zf2勉強推得到,但聲音效果一般,所以唔建議用手機直推。

音質大家都知係咩水平啦,加上買番黎無耐,仲需要好長時間去煲,所以暫時唔評論音質。

上網真係好難搵到新嘅MIC版嘅開箱圖。。。
所以決定影下相,俾大家睇下新版同舊版包裝嘅分別。
由於正面 ...
hk133 發表於 2016-4-15 22:40

我覺得用 X1 開 32 推 701 只係有聲... 但係完全發揮唔到 701 既實力...
我自己 X1 外加逃佬平價膽擴仔後比較好左, 但係都仲係覺得爭 D...
而家仲諗緊點買補品推 701...

我覺得用 X1 開 32 推 701 只係有聲... 但係完全發揮唔到 701 既實力...
我自己 X1 外加逃佬平價膽擴仔後 ...
fatyee 發表於 2016-4-15 23:22

平時聽歌唔會較到好大聲,所以32對我黎講啱啱好……
    音量過大(好似係>50%?)可能會導致聽力受損……同埋耳筒較得太大聲,我會感到不適……

K701嘅潛力幾大,我打算遲啲買FiiO新A1耳放,試下接駁X1,睇下啲聲會唔會好左。

回覆 3# hk133

去搵隨身野推K701我可以講算把啦,真係得個有聲出,聽落似冇左個圈仲要未開聲既K3003(形容)
個人試過真係叫做聽得下好聽既得MOJO
唔好哂D無謂錢買隨身野或者平野推,冇可能推好K701,
呢隻野仲難搞過HD800,去淘寶買部仿小刺猬啦,當然你有錢既話買部真小刺猬就最好

701係好惡攪o既....

回覆  hk133

去搵隨身野推K701我可以講算把啦,真係得個有聲出,聽落似冇左個圈仲要未開聲既K3003(形容 ...
78952631 發表於 2016-4-16 00:15

都係嗰句,屋企有位就一定會放K701+底座喺檯面,可惜無。
    只打算home use,但考慮到家中狀況,放一件台式耳放喺檯面黎推幾乎係“不可能的任務”,只能夠用便攜耳放。。。
    打算由入門嘢開始試,循序漸進,所以初步會購入A1試下先。

出街 E11 對錄算數啦..

玩膽平平地..  最平 255 人仔呀喂, 樓主...   主攻701 一味都夠玩 ...
brainiepc 發表於 2016-4-16 02:12

唔會帶出街用,只會home use。

701 做呢個價....雖然MIC, 但真係有D吸引
kuro_sora 發表於 2016-4-16 10:18

http://www.soomal.com/doc/20100005677.htm
    睇番網上評測,其實有啲地方新版做得更好,值得考慮。