[開箱] 小甲蟲大戰哥斯拉:FiiO新A1開箱+接駁K701測試

買FiiO新A1,理由其實好簡單。
1:無budget,2:貪佢夠細件
點解要叫佢做“新A1”?因為FiiO之前出過一款同樣叫做“A1”嘅台式耳放:

為避免混淆,所以就叫哩個“A1便攜耳放”做“新A1”。
今次無乜廢話好講,所以......都係講番開箱啦。

新A1嘅包裝外觀類似FiiO K1,同樣係透明膠盒裝住+下面一個盒用黎裝住配件。
香港代理/FiiO似乎幾多手,今次貼多左一張寫住FiiO香港fb嘅貼紙,好多餘。

包裝側邊貼住防偽驗證貼紙,隔離仲有一張貼紙寫住“K133a”,唔知咩意思。

背面寫住一堆字,不過膠盒反光好勁,影唔清楚,開盒之後再影。

膠盒無任何嘢封實開口,應該好容易俾奸商掉包?

打開之後,取出有膠兜裝住嘅新A1+內有配件嘅紙盒。

背面參數。
16Ω情況下,輸出功率≥78mW。
對比FiiO X1嘅16 Ω情況下輸出功率>100mW差。
產品型號係FA1121。

打開紙盒,攞出一大堆配件,FiiO特色。
本身產品性價比都唔算低,再加上一大堆做工幾好嘅配件,真係好難話“唔抵買”。

跟機充電線寫明“充電專用,非數據線”。。。
充電線做工都算幾好,差唔多比得上手機跟機線。

用白尾巴一代測試,對比LG 120cm 20AWG線,損耗較低,哩一點比較意外。

不過充電線長度不足60cm,加上過唔到數據,係一大遺憾。
一條跟機充電線都咁有良心,真係佩服。

說明書有正體中文,充分顧及港澳台用家嘅感受。
(有啲人見到說明書無繁體有簡體就會喺度嘈)

講番新A1。新A1嘅金屬外殼,手感同外觀同小米尿袋無乜分別。
成個設計入面,其中一邊嘅金屬倒角有塑膠背夾遮住,另一邊就有倒角,哩一點做得幾貼心。

上方有三粒掣(開關機/BASS調較,音量+ 同埋音量- ),
最右邊有一個3.5mm輸出插孔。

下方只有一個3.5mm輸入插孔同埋micro USB充電口。

除低背夾,可以睇到新A1背面嘅產品信息。
Made in China理所當然,因為係大陸牌子。

同AKG K701合影,可以睇到新A1有幾細。
如果新A1係小甲蟲(一樣有一個硬殼),咁K701就一定係哥斯拉。。。
唔好意思,好似貶低左K701,明明K701係公主

接駁FiiO X1,再連接K701,聲場好似闊左一啲,聽落嘅感覺好左,原本X1直推啲聲有啲陰暗,宜家有左一啲改善。
至於有幾大改善,就等我試多一段時間,聽真啲先至再講啦。

我都係用FIIO X1 + K701
不過搭多隻E12A

ching,越玩越深

我都係用FIIO X1 + K701
不過搭多隻E12A
henry56156 發表於 2016-4-22 20:05

http://www.soomal.com/doc/20100005417.htm
E12A好似係為入耳式耳機而設?

ching,越玩越深
aN_aa 發表於 2016-4-22 20:34

宜家只係開始,手上嘅音頻播放器同埋哩一個耳放只係入門嘢。

幾like個標題
樓主遲下可以買返部推力再大啲既臺擴
啲聲無咁薄

幾like個標題
樓主遲下可以買返部推力再大啲既臺擴
啲聲無咁薄 ...
sapphire4890 發表於 2016-4-23 00:07

雖然只係home use,但因為家中空間有限,同埋台式耳放唔適合搬黎搬去,所以目前只考慮便攜耳放。

回覆 7# hk133
噢⋯⋯咁如果玩落去可以試下大陸啲DIY AMP/日本仔啲AMP
兩邊都抵玩 日本野新出一年半截砍一半,同大陸啲F記差唔多水位

E12A好似係為入耳式耳機而設?
hk133 發表於 22/4/2016 22:42

係,我仲有對sony xba-a3
原本買e12a係for 我對iem

回覆  hk133
噢⋯⋯咁如果玩落去可以試下大陸啲DIY AMP/日本仔啲AMP
兩邊都抵玩 日本野新出一年半截 ...
sapphire4890 發表於 2016-4-23 03:23

日後有budget先至會考慮再升級裝備,到時再睇下有咩AMP抵玩,宜家就用住新A1先。