[開箱] 綠聯鍍銀對錄線+雙木三林單晶銅對錄線開盒/開包裝

之前某位CHing分享左買啲不知名牌子嘅“純銀”對錄線,
於是我走去托朋友幫我買兩條綠聯嘅鍍銀線玩下......
等左最少一個星期,最近終於寄到朋友嗰度,於是隔一日佢就攞左嗰兩盒線俾我。
然後之前又已經買左一條雙木三林嘅單晶銅對錄線,於是順便擺埋一齊影開箱。

綠聯嘅包裝睇落比雙木三林認真好多,明明係平啲嘅線......
不過雙木三林都係“貴”得有原因,一陣再講點解。

兩個包裝背面都係一樣,只係產品信息嘅貼紙標示嘅長度唔一樣。
買左一條1m同埋一條0.5m,1m睇下可唔可以駁落耳筒嗰度。

包裝盒側面印住綠聯logo。
另一個側面有防偽標籤同埋QR code。

拆左膠膜,再由側邊推出紙盒,然後打開,
入面擺住一條線,一張“合格證”同埋一張說明書。
說明書好薄,得一張紙,總共正面同背面兩頁。

說明書印住嘅嘢同包裝係一樣,真係好多餘......

兩條線都好粗,做工都算幾好。(二十幾蚊貨色黎講)
兩條線都好似長左啲?應該係錯覺?
不過個插頭睇落同摸落都好似塑膠。

仔細睇下插頭嗰邊,金色插頭側邊可以見到插頭外殼嘅金屬橫切面,確認真係金屬。
插頭嘅金色睇落特別深色。

大陸式度法,連埋插頭一齊度,實際長度超過標示長度。
如果唔計埋插頭就......

偶然發現1m線嘅尼龍網好似有啲唔妥......

悲劇:原來插唔入HD50,睇黎冇得玩升級線啦,唯有當做長啲嘅對錄線咁用啦......

至於哩條雙木三林嘅對錄線,佢號稱係用“日本oyaide單晶銅線材”,應該同FiiO對錄線差唔多?
做工都算幾好,插頭設計有考慮部分手機/player嘅保護套。

*************補充測試部分****************

測試歌曲來源:
http://www.sonystyle.com.cn/myso ... m?ssid=2015band_hra

測試歌曲:

全部都係24bit/96kHz,來源係大公司,應該都算“具有一定參考性質”。

隨便主觀評價(以腦放結果做出評價,聽左幾日嘅大概印象。 ):

兩條線啲聲感覺差唔多,

FiiO X1 駁 綠聯鍍銀線 再駁 FiiO新A1 最後駁 AKG K701,啲聲感覺通透左,
人聲同樂器聲都清晰左,聲場好似無咩改變,總體而言算係幾好。

FiiO X1 駁 雙木三林單晶銅線 再駁 FiiO新A1 最後駁 AKG K701,
人聲同樂器聲比綠聯鍍銀線清晰一啲,聲場稍微闊左少少,但好似無咁通透?都算唔錯。

對比FiiO新A1嘅跟機線,聲音有唔少嘅改善,幾十蚊值得投資。

個人認為綠聯鍍銀線比較抵玩,價錢比雙木三林平好多(6x人仔,80HKD)。

某位仁兄hard sell唔知咩牌子嘅“純銀”對錄線,但我唔打算買,
都係睇下有冇其他CHing去掃雷先,費事中伏。

我投smsl一票
曾經擁有smsl檯擴一部
除左好力,其它掉得

乜無人話你G  乜係 台階?    咁就福x鳥

做乜唔用 平過大x樂價錢 買 7芯 純銀有台階對錄。

鍍銀  ...
brainiepc 發表於 2016-5-29 19:58

“做乜唔用 平過大x樂價錢 買 7芯 純銀有台階對錄。”
    雜嘜“純銀”唔敢亂試,冇興趣做白老鼠。

“鍍銀 不是 單晶銅銀 不是 純銀   播。”
    其實你想講咩?語無倫次我睇唔明架。
    係鍍銀線+單晶銅線,唔係“單晶銅銀”,睇清楚啲啦你。

“唔好亞視永恒咁 話我慣性抽水抽到上火星,  你播乜歌黎試 d 線有乜分別 ?”
     又真係講漏左添,一陣喺 1# 補番。

我投smsl一票
曾經擁有smsl檯擴一部
除左好力,其它掉得
118205 發表於 2016-5-29 19:20

買一條雙木三林嘅價錢,可以買幾條綠聯,感覺上好似唔係幾值。

Hahaha 又sony大法

Hahaha 又sony大法
shal 發表於 2016-5-29 21:57

又要正版又要真無損又要免費,淨係搵到哩個……啲歌都算好聽,而且細節的確聽落無乜失真,都算幾適合用作測試耳筒。

又要正版又要真無損又要免費,淨係搵到哩個……啲歌都算好聽,而且細節的確聽落無乜失真,都算幾適 ...
hk133 發表於 2016-5-29 23:03

網上有dsd 的free sampo 唔一定得sony

網上有dsd 的free sampo 唔一定得sony
shal 發表於 2016-5-30 00:04

FiiO X1應該讀唔到DSD檔案……