國磚 Player L5pro, L5, L3, Colorful C10, 山靈M5 聽感

我用緊X5+ 双op-amp Amp
想去升級部player!
上網睇到呢幾部player, L5pro spec幾正有balance 2.5mm又有line out! 不過UI 个面差少少!
聽講播high-res 或者flac 會有爆音嘅情況! 只有-個插咭位插fat32 128gb sd咭!
低噪都唔少! 唔知大家有咩意見分享一下!

gleung師兄
香討和epc一齊討論

我剛去完深水埗買耳機線俾W6

gleung師兄
香討和epc一齊討論

我剛去完深水埗買耳機線俾W6
chungsm 發表於 2016-6-23 16:58

廣告嚟啫

多D人可以比多D我嗎!

High-Resolution Audio 同 Hi-Res 我都識......因為我唔知 high-res 係乜嚟所以......所以 No comment

基本上係24bit 以上master錄製嘅Flac/mqs, 例如 Alan Tam 嗰D, 又或者 Sony music公司自己錄製嗰D 歌都係High-res 24bit!
16bit flac 即係普通CD都叫lossless/flac或者wav!

其實咪又係 16bits

廣告嚟啫
樂天熊仔餅 發表於 2016-6-23 17:18

熊仔餅兄
話我賣廣告
我唔制呀

熊仔餅兄
話我賣廣告
我唔制呀
chungsm 發表於 2016-6-23 17:50

我係話個 post 似廣告

其實手提機真係理7得佢吖......只要個聽感啱自己咪得囉,加上睇數字係冇意思,我都唔明點解仲有咁多人要睇個數字,唔計啲唔係個個人都聽到嘅嘢,係咪mp3個聲一定靚唔過flac先,有好多嘢係聽多咗,之但係會聽到頭痛呢,所以有頭痛發生就搵返同一隻歌嘅mp3試吓,咁就知乜嘢出問題囉,其實時運高係一件好事,可以洗少好多錢