[開箱] DIY 耳機線~新手再整 (龜速更新, 3-July-16)

話說近排成日搵唔同線材試下整
入左幾隻, 暫時做左Mundorf 金銀合金線

等左咁耐終於運到

完成

幾經辛苦咁整好

使用中, 第一個感覺當然係~! 很
因為只有單芯, 都預左硬
聽感 :
人聲同樂器聲前左,
Bass 後番少少, 相比我另一條DIY 的銅銀合金BASS冇咁強
人聲冇純銀線的刺耳

使用中(初號機出沒)

****************************02-07-2016*******************************
今次都係整條硬野, 焊左插, 差MMCX 就完成

說時遲那時快, 順手又焊埋個MMCX 頭
今次LEE條係 日本 Amtrans 無氧銅鍍金線 0.5mm
同樣地都係單芯, CHING 真係想試....記得!預左係硬!
未有聽感, 遲D再更新

****************************03-07-2016*******************************
見之前買錯左D 線材....
一起身就找嚟整條3.5mm 對錄線

就係咁完成多一條

手工好精美
請問有無可能同我整條呢? ( 我會俾錢的 )
thanks

你依條係0.3定0.5既mundorf?
果陣想整條0.3既mundorf or 武藤黎玩玩

攪到我都好有興趣

純銀線會刺耳,條乜野純銀線黎

回覆 2# chungsm

Ching 我仲係新手
唔介意新手手工, 可以遲D 幫你一戰(如果有時間XD)

回覆 3# ten123456789

我用0.5,  我見代理好似冇0.3
武藤係邊隻?有冇LINK 睇下?

以前整過Mundorf金銀線做過機線同喇叭線,條線既特性講真唔適合俾耳機用,更加唔好話入耳…

不過以名氣黎講,用黎做耳機線的話水位再深都會俾人覺得係合理既錯覺

回覆 4# 月妖

快D DIY 試下~XDDD
我已經挑起左朋友一齊DIY
不過LEE條金銀線材都幾貴下(迷之聲: 仲有Oyaide mmcx ....仲有中村 2.5mm.... 仲有xyz xzy xzy........)

回覆  chungsm

Ching 我仲係新手
唔介意新手手工, 可以遲D 幫你一戰(如果有時間XD) ...
~~峰~~ 發表於 2016-6-28 17:12

無問題 等你