現今多單元入耳主導的世代, 重 bass 入耳竟變得無選擇??

以前三單元動鐵仲可以自稱旗艦級的年代, metal 友無人唔識 sf5eb, 下下打到入心口的bass, 低頻可以深不見底來形容, 但不失速度感, 又能保持一定層次。全賴一圈一鐵設計, 以當時來說已非常前衛。

後來都有不少入耳希望繼承 sf5eb 的輝煌, 或以相近低頻作賣點, 但似乎時至今日都未有一款能真正接近 sf5eb 的表現。動鐵已經玩到9個10什至12個單元, 混圈鐵的入耳也越催普及, 但仿佛越來越忽視重 bass 愛好者的市場。究竟係重低頻重節奏的歌曲市場已萎縮到無人聽的地步, 還是廠商已成功以多單元洗了消費者腦?

以前三單元動鐵仲可以自稱旗艦級的年代, metal 友無人唔識 sf5eb, 下下打到入心口的bass, 低頻可以深不見底 ...
pat9654 發表於 2016-7-1 03:12

非常好的問題
多單元成主流,同洗腦不無關係
小弟亦是動圈愛好者,聽動鐵不是味兒
keep左一對重bass數年(fxz200)
一對死亡(xb90..傳聞有自動引爆系統)

非常好的問題
keep左一對重 ...
118205 發表於 2016-7-1 03:35

同意師兄的看法。從前的單圈都可以有好好的表現,可能技術已到樽頸, 廠商只好向動鐵發展賣錢,一鐵賣過要突破只好在單元數量上再進步, 漸漸引致現在的12單元。但多就一定好? 聽歌的基本唔係搵岩自已喜歡的聲底取向? 如果兩鐵或單圈都達到自已要求, 有必要用五位數買好多單元?

現今的旗艦級不是不好, 只是那些年的旗艦級本身也很好, 可惜經歷不到時間的洗禮, 終歸逐一報癈。不幸的是經廠商的單元策略推進, 想買回相近的聲音已變得相當困難。

我當年都好鍾意ue super fi 5 pro, 宜家想搵都未搵到隻似既 in ear
之後無意中留意到國內品牌flc ,個工程師聲稱係UE工作過同有份design 5eb, 咁膽粗粗買左呢個牌子既 flc 8s , bass部份仲可以自已調, 相信岩你口味, 你可以查返headfi review口碑都唔差,  又唔貴. 如果你想知detail d 可以pm我, 費事講太多好似賣廣告咁

ue super fi 5 pro上amazon  還有得買、 be就绝版、真心講!呢家要找好似5 pro以低音為賣點動鐡都幾難。

我當年都好鍾意ue super fi 5 pro, 宜家想搵都未搵到隻似既 in ear
之後無意中留意到國內品牌flc ,個工程 ...
cyrilhl 發表於 2016-7-1 08:20

flc 8s 你有買

我留意左好耐HK & TW 完全沒人做open box
我好想知佢係咩聲 賣得唔平wo 要28xx 人仔=  =

家下D人要求多左姐
低頻量多得黎又要下潛深又要實
仲要中高唔可以比低頻影響太多

唔係咪收返隻2手ue tf10pro都夠用

CM入面我覺得都有幾隻低頻幾好既
JH 16,24
Westone ES60
UE18 PRO
1964 v8

非常好的問題
keep左一對重 ...
118205 發表於 2016-7-1 03:35

動圈愛好者+1
不過依家旗艦級動圈都轉哂玩分析力唔玩重BASS
IE800、EXK、DITA呢D做到極致既分析力甚至超市面上好多4~6六鐵耳機
依家想玩重低音BASS既話,高階圈真係得返JVC(FX1200)

動圈愛好者+1
IE800、EXK、DITA呢D做到極致既分析 ...
78952631 發表於 2016-7-1 10:28

我還有對絕版fx800

動圈愛好者+1
IE800、EXK、DITA呢D做到極致既分析 ...
78952631 發表於 2016-7-1 10:28

個個都追求還原度嘛