[開箱] [出土] Sony... 那些年的隨身聽...

不要怪我只懷念當年.  今天耳機進步是事實及必然.  不過十九幾單完又如何??  到底係聽音樂,  定係音質??  

DSC_3674 - Copy.JPG

DSC_3675 - Copy.JPG

DSC_3676 - Copy.JPG

DSC_3677 - Copy.JPG

可以保全廿幾年.  已經說是不錯.  始終外表承受不到時間摧殘.  不過表現直到現在.  一啲都唔唔會失禮.  有種味道是現代耳機表達不到.  

如要我去再追求高清??  我不會本末倒置.  不如認真地聽音樂吧...

回覆 1# biela

師兄幾時買?20年?

How About This

1994年產品

新力…好懷念既名

80年代尾至90年代初出得最勁應該係AIWA同TECHNICS, 不過Sony E888應該係以前最多人玩過ge earphone.

E888 多人玩某程度上因為 MP3 剛剛興起.  聽歌方便咗.  Download 又得.  問人照抄又得.  多人玩, 自然有人對音質有要求.  而當時 Sony 都係一個大品牌又多人識.  E888 音質算幾高價錢又算合理 (只係 HK$ 280).  銷量高多人玩唔出奇 ~~

始終由細聽 Walkman 大.  E262, E565, E575, E484, E888, EX90.  每一次換耳塞都感受到有好大進步.  所以舊的都會收埋放起床下底封存.  都唔會再用....

不過想返起.  覺得 "感受到有好大進步".  似乎同當時信源有不少關係...  Cassette Walkman 時用 E262, E565, E575, E484.  Discman 用 E484.  Clie, 到之後用手機 聽 MP3 就 E888, EX90.  最後今天聽 FLAC 用 EX600, A3.  每一次改朝換代都會帶出新鮮感.  但實質係唔係真係有進步??  

直到最近...  人大了開始懷舊.  於床下底的那些年都是時候"出土".  電腦出 DAC 駁 廿多年前的小弟的第一對耳塞...  E262...  嗰一種聲音,  嗰一種聽感...  我唔識表達,  我只係不自覺聽咗一晚通宵直到天光都仲未捨得除低.  用今天的高清, 去推一對廿年前嘅耳塞.  感染力竟然比起今天的現代耳機仲感動.  真係意想不到

以上只係個人觀點, 感覺 及 個人意見.  不喜勿插.  多謝觀賞.  

DSC_3707 - Copy.JPG

新力…好懷念既名
78952631 發表於 2016-7-16 11:44

同意 !!   "新力" 呢一個名字改得極之貼切 (不過只係當年 ).  太多創新事物改變人類生活習慣 ~~

可惜...  今天的 "喪呢" .  竟然點去造一部 "Walkman" 都似乎唔多識了...

回覆 3# chungsm

個人覺得.  其實 E888 都唔係特別好聲.  

當時入手代替使用多年嘅 E484.  第一個感覺係 "清", "響".  聽 MP3 算係幾合適

不過自從 EX90.  E888 的表現都通通被比下去.

By the way,  E888 有一樣設計問題.  耳塞膠圈會自然甩掉.  一甩開就好容易再甩開.  每一次聽都要整好先可以用, 好煩...

小弟比較懷念Technics RP-HV系列

小弟比較懷念Technics RP-HV系列
savepilot01 發表於 2016-7-17 13:48

Technics就有D失望,大約1992-1995年左右,曾經買過隻超大低音earphone,但忘記了型號。就係因為大低音,亦因為設計失敗,塞住雙耳好痛。