話說, 買完xba-a2係電腦直出, 又真係正過小米活塞耳機.

話說, 買完xba-a2係電腦直出, 又真係正過小米活塞耳機.
我只係聽返同一隻 Girl's Day - Something, 開始既鼓聲深潛力大左.

我只係聽返同一隻 Girl's Day - Something, 開始既 ...
longleg 發表於 2016-7-31 12:24

呢個當然啦!今代SONYXBA-A2圈鐵的確造得幾好,又易推!手機都推到。

呢個當然啦!今代SONYXBA-A2圈鐵的確造得幾好,又易推!手機都推到。
kcyipgar 發表於 2016-7-31 14:58

Thanks! 我覺得聽鼓聲可以更分別到A2同小米耳機既分別, 如果我聽人聲好似差唔多.
係唔係因為我直駁電腦既關係? 有無咩音樂重鼓聲架?

Thanks! 我覺得聽鼓聲可以更分別到A2同小米耳機既分別, 如果我聽人聲好似差唔多.
係唔係因為我直駁電腦既 ...
longleg 發表於 2016-7-31 16:22

有:關淑怡隻All About Shirley精選有首“梵音”Bass好勁,潛得好低,雖然首歌好舊,但Bass絕對可能聽到你叫興奮!

係唔係因為我直駁電腦既 ...
longleg 發表於 2016-7-31 16:22

另外要留意音源,千祈唔好聽MP3,因為音質太差,發揮唔到圈鐵功力。

建議CD轉M4A (AAC)

另外要留意音源,千祈唔好聽MP3,因為音質太差,發揮唔到圈鐵功力。

建議CD轉M4A (AAC) ...
kcyipgar 發表於 2016-7-31 18:31

Thanks! 其實APE好定係M4A好?
APE/FLAC都係lossless

SONY-A3路過..唔太知A2人聲係咪同A3一樣比較遠..
係TB買左條國行SONY升級線..人聲即刻近番好多..

另外我CD就會用EAC直接轉WAV...

SONY-A3路過..唔太知A2人聲係咪同A3一樣比較遠..
係TB買左條國行SONY升級線..人聲即刻近番好多..

另外我CD ...
kelvin111880 發表於 2016-7-31 19:22

人聲比較遠係一種點既感覺?

人聲比較遠係一種點既感覺?
longleg 發表於 2016-7-31 19:34

就好似人聲比較細聲咁..其他聲大過人聲

就好似人聲比較細聲咁..其他聲大過人聲
kelvin111880 發表於 2016-7-31 19:37

我有一個最簡單直接方法,開EQ,將2.5kHz提高少少。當然,每個人口味不同,可以因應自己喜好調較EQ曲線,效果會好明顯,人聲近返。