動鐵圍攻下 重有幾多動圈fans

剛剛先入傳說的 IE80   因為聽開60 又可以繼續過耳帶
試demo覺得IE80缺點無其他人講到咁差 人聲係同音樂平排, 只是沒有IE60咁前, 不過都係同一聽感, 沒有減分
同60比隻新開80聲底係暗暗地 不過堆低音柔柔地唔吉耳真係好正

60爆線後玩過幾隻鐵 W20 / IM02 / SE425 , 2K 價位的動鐵 都聽唔返圈的感染力, 不過都可以講2句感覺
W20 音場太窄, 某段音頻好像被壓下去, 調音唔適應 (雖然我有隻收藏W1 因為戴得好舒服)
IM02 人聲超前(果然係女毒耳機), 動鐵中叫暖暖地, 不過高低音太起角, 刺耳仔
SE425 算係最3頻平均, 最唔吉耳, 可惜人聲無什麼音染比較白開水
入IE80 前 sales哥哥推隻Campfire Orion, 依隻唔似單鐵bor, 可惜聲太硬都係唔合耳
動鐵的分析力係好好, 不過好多時都唔夠圓潤, 聽得耐會容易累

EX1000換線改平衡+Valoq Muses 02退燒中

目前有興趣Dita既新耳機(AV Show試完,我同一個用IE800既朋友一致話讚)

EX1000換線改平衡+三節膠+Valoq Muses 02退燒中

目前有興趣Dita既新耳機(AV Show試完,我同一個用 ...
78952631 發表於 2016-8-8 00:14

Sony 耳機唔鍾意個外型 所以調音幾好都同我無緣, 聽講EX1000 同IE80 聽感又係2種極端黎
平版 2千頭的 Dita The Answer 有聽過, 不過因為唔換得線所以唔入佢, 依家都唔多review 講依個牌子

平版 2千頭的 Dita The Answer 有聽過, 不過因為唔換得線所以唔入佢, 依家都唔多review 講依個牌子 ...
InterSonic 發表於 2016-8-8 00:22

Dita要買一定係BAL線版既Truth,姐係8000幾果隻,老實講佢隻耳機單元素質唔算高,
同其他頂級圈仲有段差距,係條線太屈機

回覆 1# InterSonic

小弟同時用緊IE80和EX1000,只能說實力接近,但不是兩個極端。
如要找個動鐵有動圈味,小弟會選 Klipsch X10

我覺得而家圈鐵混合先係大勢所趨
利申都係有IE80同EX 1K

回復 4 #78952631

Answer如果剩係拎黎聽交響其實都好屈機架喇

via HKEPC Reader for Android

一睇以為又係標題黨
耳筒派表示: 動鐵關我鬼事咩

Dita要買一定係BAL線版既Truth,姐係8000幾果隻,老實講佢隻耳機單元素質唔算高,
同其他頂級圈仲有段差 ...
78952631 發表於 2016-8-8 00:25

見到個價覺得頂唔住 哈哈~

好似見到有人召喚圏派wo