[開箱] 比想像中好啲:MEIZU EP51運動藍牙耳機開箱

其實由佢喺發佈會公佈嗰時,我已經想買,因為個樣好睇。
不過等到宜家都仲未有行貨,真係費事再等,
咁啱又見到原來已經有水貨賣緊,都幾抵買,於是就買左啦。
順便刺激下某位紅人。

包裝整得都幾好睇,同埋可以直接睇到產品嘅大概外貌。
今次EP51都係由“前豐達研發團隊”搞出黎,外觀誠意滿分,
不過音質會唔會好似HD50咁,僅僅“對得住價格”,而唔係做得更好?
我覺得應該都會係咁......

EP51主打CSR芯片,話係啲聲會好啲。
磁吸防滑設計都幾有用,唔驚除低耳機掛頸之後會唔小心fing甩左。
同埋作為一款運動耳機,防水都係好重要,不過EP51防水級別好似弱左啲?
另外順便測試一下續航,頭先幫EP51充滿電,宜家一邊寫開箱一邊用EP51聽歌~
不過我估實際續航應該冇6小時......

側邊最顯眼嘅係AptX標誌,既然支援AptX,相信音質點都會比普通藍牙耳機好一啲?
不過前提係手機都要支援AptX......

另一邊側邊有MEIZU字樣,不過比較唔明顯。

底部印有配件清單,同埋貼上印有SN碼及商品條碼嘅貼紙。

打開包裝之後,側拉就可以取出紅色內包裝。
一如既往,包裝下方印有“For the lovely ones. Designed by Meizu.”嘅情懷字句。
紅黑搭配幾好睇。

包裝採用書本式設計,揭開之後第一眼見到更換耳塞同埋收納盒。
其實更換耳塞已經係固定好,但為左避免意外移位,佢地仲特登加左一塊透明擋板。
感受到誠意。

耳機包裝原來可以成個攞出黎
耳機外殼冇任何保護,好似求其左啲。
細節做足,呢啲基本嘢反而忽略左?

都係嗰句,細節位做得好好。
包裝嘅卡紙啱啱好卡住耳機,避免意外鬆動移位。
有諗過買白色,不過相比白色我都係更加鐘意黑紅配搭,如果係純黑色vs純白色我就會揀白色。
而且白色版抗污能力好似更加好,搞到我選擇嗰時都有少少猶疑。
包裝卡紙亦都印有指示,教用家點樣攞個耳機出黎。

配件總共就係咁多。
連充電線都係黑紅配色。呢啲細節真係做到足,睇落同耳機絕配。
咩話?你問充電線同埋說明書係擺左喺邊?
自己睇啦↓

真係識得善用空間。

說明書同一般藍牙耳機差唔多,直接pass。

話時話,條跟機充電線質素唔差,算係快充線,損耗比較低。
可惜及唔上LG偉哥線,否則又多一個賣點。

耳機整體配色比較大膽,視覺效果一流。
如果HD50都有咁嘅配色就好啦。
耳機音腔部分做工唔錯,CD紋睇落好靚。
不過整體做工一般,感覺上差過HD50。
同埋按鍵鍵程太短,手感比較差。

初步聽落音質唔算差,比得上甚至好過x米圈鐵,
鼓聲反應較快,樂器聲表現幾好,人聲清晰,聲場都算有啲,聽落好順耳。
耳機係玄學,靚唔靚聲好難客觀評價,總之自己啱聽就叫靚聲啦。
凈係睇外表,呢款耳機都算買得過,音質我覺得比我想像之中更好,
對我而言,買呢款耳機,係一個唔錯嘅選擇。

開箱完畢,感謝觀看~

————————————
2016/8/26 update:測試左兩日,續航大概有六個鐘,真係冇吹水......

其實d聲得吾得架
仲有幾銀先

其實由佢喺發佈會公佈嗰時,我已經想買,因為個樣好睇。
不過等到宜家都仲未有行貨,真係費事再等,
咁啱又 ...
hk133 發表於 2016-8-25 22:41

跑步體驗點樣先

其實d聲得吾得架
仲有幾銀先
118205 發表於 2016-8-26 07:52

啲聲唔差,對得住個價錢。400HKD有找。

跑步體驗點樣先
044003 發表於 2016-8-26 09:59

本身冇跑步嘅習慣(趕住返工就會跑囉 ),買番黎都係打算當普通藍牙耳機咁用,最多遲啲測試下室外使用體驗。

幾靚仔。

做乜仲未出嚟嘅?好心急

幾靚仔。

做乜仲未出嚟嘅?好心急
tvbau 發表於 2016-8-26 11:29

果隻野晏晝好少浦頭

啲聲唔差,對得住個價錢。400HKD有找。
hk133 發表於 2016-8-26 09:59

400HKD有找又玩得過喎

幾靚仔。

做乜仲未出嚟嘅?好心急
tvbau 發表於 2016-8-26 11:29

係,真係好靚仔,啲聲點樣其實已經冇所謂,外觀先係賣點,啲聲再好都只係陪襯。
    遲早會出現,要有耐性。

400HKD有找又玩得過喎
118205 發表於 2016-8-26 11:37

一陣某位紅人應該又會sell佢啲“無損藍牙”有幾勁,參數上秒殺EP51,價格上可能更抵玩。