應該係全港首發 , 8絞oyaide 武藤金銀鉑線(更新valoq mod 後聽感)

好啦話說小弟我就去完日本旅行
條線都搞掂左兩日
而家先有時間出post
去到日本其中一個環節就去咗oyaide 到買線
就係呢一間
我入到去呆咗
同鴨寮街有乜分別

本來諗住買三文魚色
但係點知冇 就唯有買呢一種四條一排純橙色

首先就將佢哋滅開曬先

幫個頭上咗錫先

之後再焊埋啲線上去

之後突然發現 oyaide 平衡頭唔夠大
要自己鑽大佢

鑽大咗先入到

完成試聽

一聽之下突然發現同之前鋒兄借畀我自我荼毒嗰條分別好大
啲聲音好悶好焗
煲咗一晚之後有少少改善但係都仲係同鋒兄嗰條有一段距離
之後我朋友借咗部煲線機畀我

好似話係某y字頭香港音響公司研發
即管試一晚
聽日更新煲線後聽感

4/9/2016 update
煲線後聽感:
整體通透咗
本身好擔心我呢一條純橙色同鋒兄嗰條三文魚色係有分別
原來係冇,低音仲實咗,量冇咁多,其他分別就唔大.
我唔清楚係咪煲完之後線材影響既變化定係焊料唔同
但都總算幫我慳左好幾個月run-in時間就都唔錯既

5/9/2016 update
事源就係因為用咗條金銀鉑線之後valoq底燥好明顯
之前用neotech單晶銅同埋嗰間和諧合金88蚊個條既時候底噪問題都係接受範圍內
一換左條線 , 成首歌嘅背景好似多咗蟬叫咁
所以今日小弟就膽粗粗去左mod 部valoq , 邊間就唔講到明喇
其實部機mod完外觀睇落完全冇分別
好似咩都冇做過咁 , 就買埋佢件散熱片

聲音方面其實除咗冇曬底噪
我聽落就應該係乜分別 (其實我好怕有分別 )
好似係可以上去試咗先決定mod唔mod
但我就諗都唔諗直接9衝左
咁多位師兄如果用高敏耳機valoq有底噪問題都可以一試

有可能關焊錫問題,試過用同一種線,除左用唔同焊錫外,其他用料都一樣

最後用兩條線AB比較,一條暖糊但感情夠,另一條就清冷分析力好(樂器聲好出,但人聲比前者略後)

請問師兄你用邊一種焊錫,鋒師兄又用邊種呢

線材呢家野,同大陸人講的一樣,真係玄學

回覆 2# sliverkt

我地都係用oyaide 4.7%銀焊錫
咁又唔好話玄學
因為我尋日真係聽住佢變聲

呢隻色都唔錯啦
你試過 峰兄 邊條線?

回覆 3# H.M.LAM

咁師兄你幾時分享煲後感阿

回覆 4# chungsm

三文魚色金銀鉑線 (姐係我lee條但係唔同色)
藍白色金銀線(讓左比ching 你個條)

回覆 5# sliverkt

未呀
打算煮多幾個鍾先

回覆  chungsm

三文魚色金銀鉑線 (姐係我lee條但係唔同色)
藍白色金銀線(讓左比ching 你個條) ...
H.M.LAM 發表於 2016-9-4 18:00

收到
橙色個條低頻較多
藍色個條剛剛好

回覆 8# chungsm

用係我條ie800 到個時藍色個條係好清
但一到peak 位會好拆
聽左一陣就比番佢

根本就係香港鴨記
錫可能有機會有關,我橙色果條未用oyaide ss47, 用淘寶聲稱含5%銀的錫
另外係4同8絞
不過lee隻線好難做到測試,太高成本