[開箱] 終於入手FiiO X7+AM5!(updated開箱)

尋日下午帶埋錢,走去試FiiO X7標準版+AM5。
考慮到K701嘅音腔設計係開放式,帶出去試機似乎唔係幾適合,於是最後帶左momentum on ear。
試左機,覺得啲聲ok,於是俾cash買左。5000有找,都算幾抵玩。
話曬都係用ESS頂級(好似係?)嘅DAC chip,夠曬誠意。
諗住叫店員幫我開包裝check下,點知一個唔留神,AM5嘅塑封就俾店員粗暴地撕開左......
所以AM5嘅塑封+塑封上面嘅行貨貼紙冇左。

標準版售價比標配版(含AM1)平幾百蚊,實際上只係等於買少件AM1。
不過聽講AM1啲聲一般,所以冇都唔緊要啦。
包裝正面冇Hi-Res貼紙,因為唔係新貨。(唔係我講架,係店員自己認架)
支援目前開始流行嘅DSD格式,冇乜特別。

包裝側面印住FiiO嘅英文宣傳口號。

包裝背面印有產品參數。
居然標示屏幕尺寸係3.97吋!正常應該四捨五入計做4吋喎?

抽屜式包裝嘅設計,抽出之後就見到一個黑盒。
黑盒上有一個反光嘅FiiO logo,整得幾好睇。
不愧係旗艦級DAP,包裝睇落都pro啲。
黑盒嘅打開方式同普通手機包裝盒一樣。

打開黑盒,第一眼就可以睇到簡易說明,簡單介紹接口同埋按鍵嘅用途。
印刷質量幾好。

移開簡易說明書,就可以見到X7本體(不包含任何模塊)。
同X1一樣,有一個膠袋包住,應該係防止入塵同埋刮花?

包裝底部仲有另一個細個嘅黑色盒,入面放有配件。

第一眼仲以為配件盒有個膠托托住,以免壓扁。
點知原來嗰個係保護殼......一殼兩用,真係得。

配件一覽。X7相比X1,配件多一條同軸轉接線。
另外由於係可更換模組設計,佢附送左四粒螺絲(有兩粒係備用)同埋一個專用螺絲批。
說明書都根據包裝風格改成黑色。

今次跟機充電數據線真係比得上LG偉哥線啦!
不過線芯只係22AWG+28AWG,即係條線應該係比LG偉哥線短啲。

跟住睇下AM5。

行貨貼紙冇左,不過店員話唔緊要,代理會認單。
但始終都係覺得有啲可惜,畢竟我習慣收藏包裝盒。
包裝盒應該係幾個模組通用,AM5嘅標示都只係貼紙。

背面冇印參數,AM5條碼都係貼上去嘅,可以印證包裝通用嘅講法。

買AM5送模組收納盒,正!
好似係鐵盒,不過摸落冇乜金屬質感。

打開鐵盒,入面擺住一個黑色信封。

跟機仲送多兩套(四粒)備用螺絲,充分考慮到粗心大意、成日整唔見嘢嘅用家。
(好似說明書同埋螺絲原本係放喺信封入面,應該係我check完之後唔記得pack番入去)記錯

信封入面仲裝住幾塊裝飾貼紙,for AM5。
不過X7主機嘅裝飾貼紙要另外買,AM5嘅貼紙反而顯得好多餘。

AM5模塊應該係全金屬外殼,唔似X1咁,背面係塑膠......
底部有一個3.5mm耳機插孔同埋micro USB充電口。

同X7主機連接嘅部分,有保護蓋保護模塊同主機之間嘅接觸位。
整體做工,國產嘢黎講都幾好,拍得住大牌。

背面印有AM5字樣,唔驚同其他模塊混淆。
背面依然有金屬亮面斜角。

開完箱就睇下部機啦~
主機同埋模塊都係金屬殼,不過兩者顏色有啲分別。
不過好似唔係色差,而係為左方便區分模塊。
唔同模塊,正面嘅金屬紋理都唔一樣。

左側有音量+/-同埋開機鍵,仲有micro SD卡槽。
micro SD最大支援128GB,不過聽開16bit Flac嘅我,32GB都已經夠用。

右側有歌曲切換鍵(上一首/下一首)同埋播放/暫停鍵。
可以通過軟件設定,對調兩邊按鍵嘅用途。

X7主機同AM5一樣,背面印有參數。
FiiO以外銷為主,因此背面全部參數大多都係中英對照。
順帶一提,X7主機底部同樣有保護蓋遮蓋連接模塊嘅接口。
不過點解FiiO唔索性跟機俾埋AM0?咁樣凈主機根本冇得用,充電都唔得......

X7主機頂部有一個線路輸出/同軸輸出接口。
新版固件可以調較音量,聽講輸出質素幾好?得閒試下先。

移走保護蓋之後,就可以見到模塊同主機之間嘅連接口。
X7主機嘅整體做工都幾好,就算係連接口呢啲唔會外露嘅部分,做工都冇馬虎。

組裝之後個樣幾好睇,不過下巴好長......
未上螺絲之前,兩者嘅貼合程度已經唔錯,
上螺絲之後幾乎完全貼合,睇黎外殼模具精準度幾高。

出廠版本固件係舊版,AM5會識別為AM4......(見上圖)
之後update左最新固件,識別正常番。(見下圖)

不過使用google play真係好麻煩,第一次登入提示驗證失敗,要手動重新登入。
點知入到“同步處理”界面就會死機,自動退回主畫面,根本冇辦法登出。
搞左好耐,首先安裝Google App同埋Google play服務,
最後再登入另一個小號,主號終於成功用到google play......

充電速度比較快,30分鐘充到接近30%。
不過屏幕耗電好快......

雷兔兔跑分突破20000!最令我驚訝嘅係3D“花園”測試嗰時,其實都算流暢,但得分較低。
不過就唔支援3D“孤立”測試。

用SD Insight檢查,我抽中Toshiba嘅儲存芯片。

一開始用momentum on ear開聲,AM5用低增益模式,聽得出層次感同埋聲場比起用X1更好。
然後用K701試,開埋高增益,啲聲簡直......冇得同X1+新A1比,好太多。
買AM5嘅原因,其實係因為見到有人話AM5實際輸出功率比得上mojo......
實際啲聲又真係幾好,真係冇買錯。

開箱完畢,感謝觀看。

唔買am3 ?

恭喜師兄買新玩具,入埋am2a啦

唔買am3 ?
chungsm 發表於 2016-9-8 23:04

冇玩開2.5mm平衡頭,無謂浪費左佢。

恭喜師兄買新玩具,入埋am2a啦
teamhardcore 發表於 2016-9-8 23:17

仲要留番啲錢買山靈m1,冇錢買AM2a,玩多陣AM5先算啦。

仲要留番啲錢買山靈m1,冇錢買AM2a,玩多陣AM5先算啦。
hk133 發表於 2016-9-8 23:34

am5亮點响high gain, am2a夾入耳式唔錯,好似係

2a咪即係抄呀邊個邊個個設計囉......真係唔知有冇俾返license fee人哋呢,一早抄人咪唔洗搞出咁多問題囉!  

2a咪即係抄呀邊個邊個個設計囉......真係唔知有冇俾返license fee人哋呢,一早抄人咪唔洗搞出咁多問題囉!  ...
snp386 發表於 2016-9-9 01:27

AM2a嘅方案本來係邊個設計?唔係based on AM2咩?

是咁的, "我们联系得到了目前流行的三种不同磨机方案的AM1模块"

http://fiio.cn/story/450