依家藍牙耳機好多只有USB線,連火牛都冇, 甘樣去旅行點充電.....?

請教,

剛看過很多藍牙耳機用來出街配手機用,
都是比較平價的幾百元而不過$千。

發覺
依家藍牙耳機好多只比USB線,慳皮到連火牛都冇比,

甘去旅行尤其如果唔會帶notebook (USB port)
可以點充電.....?

出面深水埗好多萬能插頭有埋
USB ports 但係咪唔用得,因為電壓唔同(要自己再另買火牛?!),
就甘直插會燒壞架耳機?

用手機個火牛囉. 一般既USB 火牛都係 110-220V 的.
但萬能插頭連埋USB既. 就要睇清楚是不是 110-220V

如果幾百蚊一副藍牙耳機仲跟埋火牛,一係耳機本身質素欠佳,一係就火牛本身質素欠佳。
買個質素好啲嘅USB火牛真係好難咩?大把質素好嘅火牛支援100-240V電壓,甚至手機火牛都得啦(唔通你去旅行唔洗幫手機叉電咩),加個轉插就可以去邊度旅行都用得啦。

用手機個火牛囉. 一般既USB 火牛都係 110-220V 的.
但萬能插頭連埋USB既. 就要睇清楚是不是 110-220V ...
hellfighter 發表於 2016-9-20 17:15

謝,

例如我用 iphone,
你意思係咪直插耳機 USB 線落去 iphone 個 plug(見附圖)
就可以?

iphone plug

回覆 4# red_devil

係....

如果幾百蚊一副藍牙耳機仲跟埋火牛,一係耳機本身質素欠佳,一係就火牛本身質素欠佳。
買個質素好啲 ...
hk133 發表於 2016-9-20 17:15

Sony 耳機由 $600+ 平到  $200+(SBH20),
都有比火牛的,但佢質素係咪欠佳就人人標準不同了。

只係我今次唔想選 Sony 而已.....

回覆  red_devil

係....
hellfighter 發表於 2016-9-20 17:24

謝,

原來真係甘簡單,
甘問題算解決了,

同 iphone share 個 plug 就可以了,
帶多個 火牛都可以慳返....

唯一係要帶埋當地用既轉插.

唯一係要帶埋當地用既轉插.
hellfighter 發表於 2016-9-20 17:29

當然會,

謝提示。。。。

回覆 6# red_devil

轉左新包裝嘅SBH20冇火牛送......
    不過啲聲真係麻麻(用跟機嘅耳機)......