[開箱] 茶楽音人(さらうんど) Co-Donguri雫(SHIZUKU) Amber Orange

茶楽音人(さらうんど) Co-Donguri雫(SHIZUKU) Amber Orange【500台限定!e☆イヤホン限定カラー】

我又玩下新玩具開箱先, 官方話煲50hr效果更好

包裝

Co-Donguri雫, 附帶S/M/L Spinfit各一對, (買耳膠送耳機 )

Co-Donguri雫 真身

先用Sony A15煲機, 初步感覺唔算難推, 基本上唔需要耳擴, 11格以經夠聲, 上網發現音茶樂官方blog用Sony walkman A860煲demo機, 咁啱手上又有一部响手, 發覺個調音幾夾, 解析力唔高但很有音樂味, 幾有老Sony味道, 我諗佢夾其他舊CD/MD walkman應該都唔錯

耳機機身全塑料制造, (起初我太天真睇相以為前腔用金属, 原來係銀色既膠 ), 耳機線材物料質感質感柔軟, 感覺貴氣, 不帶半點土味, 聽診效應輕微, 值得一讚, 配帶感方面有玩開spinfit就知~~舒服

Co-Donguri雫 (煲機50小時聽感)
典型Sony聲底, 暖聲 人聲重染色有被突出, 聲音密度高, 經過50小時煲機, 低頻量感減少, 音場也因此而拉闊, 低頻有被強化但未致於淹沒中頻,  中小形音場, 透明感一般, 同印像中MDR-EX650調音非常相似, 但修正低頻過多問題, 呢個價位黎講有一定既音質再跟spinfit耳膠都可算對得住客户

高音 **
中音 ****
低音 ***
音場 ***

MDR-EX800ST
ex800st聲底一耳朵就知係Co-Donguri雫既遠房親戚, 兩者中高頻至人聲染色相似, 基於功能關係, ex800st既sub bass幾乎完全被cut掉, 如果出街用就唔多合適了
高音 ****
中音 ****
低音 **
音場 ****

IM50 (煲機超200小時)
IM50比雫聲底清秀, 女聲有比較毒, 聽rock, pop對比雫黎講冇咁過引
高音 ***
中音 ****
低音 **
音場 ***

入黎撐場

呢隻5千羊入門野我有興趣, 樓主可唔可以講下質素去到邊 !? 有冇 IM70 咁上下 ? 好似話偏中高音.

呢隻5千羊入門野我有興趣, 樓主可唔可以講下質素去到邊 !? 有冇 IM70 咁上下 ? 好似話偏中高音. ...
countryboy 發表於 2016-9-23 15:55

今晚返屋企AB下IM50話你知

我只能用 表示!原來紅人嘅知識真係咁廣闊!

大耳 LOGO 又同佢賣乜嘢有關!ee係零售,而 茶楽音人 係品牌!人哋攞一次性受權出限定又有問題!?

回覆 6# snp386

都話左紅人見識廣博架啦,連logo……入面有件大耳都識!

回覆 3# otherphonepc

小學生看圖識字?

店頭版响日本非常普遍, 通常係附件(例如特典)或顏色上分別~
第一幅圖就寫咗係ee限定顏色琥珀橙, 所以對耳機係茶楽音人嘅~

正題:
之前聽過音茶楽嘅耳機, 仲以為茶楽音人係老番~
原來兩者係有關係, 不過唔深究喇~ (興趣唔大~)

煲機50小時聽感更新