[開箱] 好看不貴:山靈M1開箱

本來尋日打算買,點知走到去右店,佢地話夜晚先到貨。
打去旺角嗰間代理問,佢地仲話可能要等到下個禮拜......
當日晚上就見到右店fb post左山靈M1真機......
於是今日又去右店問價,問佢地現金價幾錢,原來都係9xx,同旺角代理嘅報價差唔多,而且都係有皮套送,梗係即刻......試下部demo,睇下啲聲點啦。
然後店員攞部demo機俾我試,我插番自己張micro SD,再用初代momentum on ear黎試聲。
demo機係藍色,都幾好睇。
開聲嗰時冇留意音量係98,然後求其揀左一首歌黎播,結果......超大聲!大聲到嚇得我即刻除低耳筒(理性成功阻止我丟低個耳筒),聽到啲聲大到好似某人所講嘅“speaker模式”咁......
仲嚇親坐喺隔離嘅店員添......
店員呆左幾秒之後就好快手幫我掹走耳筒條線,費事繼續做speaker播歌,然後教番我點樣set音量......
原來要去到音樂畫面,再靠滾輪調節音量,所以我先至搵唔到音量鍵......
之後走去“播放設定”睇番,仲發現部機set左做高增益......所以加倍大聲......
搞左一輪,我總算聽完一首歌,啲聲都算幾好,加埋個樣同FiiO X1二代比,真係好睇好多。
雖然藍牙天線位做工冇FiiO咁好......不過整體而言都算幾好,買得過。
同埋M1嘅size只係X1二代大概三分之二,夠細部。
雖然參數上比X1二代遜色,不過推momentum on ear呢類易推嘅耳筒都冇乜問題,可以接受。

講左咁多,不如都係睇番開箱啦......

送嘅皮套我選擇左藍色,但實際嘅顏色同機身嘅藍色有好大分別,唔算好睇......
M1同皮套嘅包裝盒嘅面積一樣,差別在於厚度。

包裝盒正面有一個燙銀嘅線條,勾勒出M1嘅形狀。
睇落都幾有feel......如果冇左張代理貼紙喺右上角嘅話。

包裝盒背面係多國語言嘅簡介,簡單介紹M1嘅主要賣點:DSD軟解、屏幕2.5D玻璃、type C接口(USB 2.0)同埋藍牙AptX。
包裝盒仲印住有紅色,可能日後會推出?

打開包裝盒,第一眼就見到一張“黃紙”。
一面印住“中國·山靈”,介紹山靈M1特點同埋公司歷史,
另一面係快速指南,簡單介紹使用方法。
強烈建議用家仔細研究快速指南,因為按鍵用途都幾複雜。

然後黃紙下面就係山靈M1。
2.5D玻璃嘅視覺效果一流。

M1下面仲有一個配件盒。
開孔設計原意係方便用家取出配件盒,但有張紙擋住,加埋入面塞滿配件,變相令開孔設計失去原有作用。

配件一覽。
跟機有三種線,分別俾M1連接電腦、使用micro USB接口嘅設備及使用type C接口嘅設備使用。
有一本說明書同埋一份大陸用嘅保修卡。
仲有前後保護貼各兩張(因為我拜託右店店員幫我貼埋,所以宜家得番前後貼各一張),
USB 2.0讀卡器(同品牌同型號同款喺新高登賣緊5蚊,讀寫速度都算唔錯),
同埋3.5mm防塵塞(真係估唔到有埋,明明說明書冇講)。
配件係多,不過就冇好似FiiO咁送埋保護套。好在宜家買係跟埋皮套。

就咁睇正面同埋背面,M1睇落好細部、好靚仔。
背面玻璃都係藍色,好好睇。

背面嘅灰色字要打側先睇到/影到。
可以用2A充電器充電,不過前提都係要用靚線。

頂部藍牙天線有啲色差,做工都係一般。
不過呢個位置唔算顯眼,就冇乜所謂啦。

右側只有開/關機鍵,左側有返回鍵同埋切換歌曲鍵。
切換歌曲鍵的確只可以用於切換歌曲,冇得代替滾輪。

底部有3.5mm插孔,type C接口同埋micro SD插槽。
比較可惜係三個插孔並非處於同一水平線,睇落有啲hea。

滾輪側面嘅花紋幾型,同埋可以方便轉動滾輪。
45°按壓都唔算難用,比想象中好。

同FiiO X1一代比,體積都幾細。
而且M1個mon係接近方形。
不過M1推力喺參數上冇X1一代咁勁。

micro SD插槽做工真係冇得彈,啱啱好,micro SD連少少都唔會凸出黎。

界面設計幾好,不過交互邏輯幾複雜。
開機畫面同關機畫面嘅分別在於“powered by hiby music”上面嗰一句。
但mon嘅解析度比想象中差啲......

差啲唔記得左個皮套......

包裝正面及背面。
背面底部文字提醒用家,皮套可能會有所褪色,要注意保養。

包裝內總共有三樣嘢,不過我只會用得著個皮套。

皮套整體做工幾好,不過藍色睇落麻麻地。
放入皮套之後係咁:

同埋個主界面幾好,直接可以睇到專輯嘅圖片。(水團助陣)

至於聽感,用多一兩日再post啦。

細細隻不靚仔,不過推力真的唔夠高
加埋MOJO就無敵組合啦

我都入左藍色, ching 跟機果兩張MON貼可以唔使用, 因為點貼都有氣泡
我決定上TB 淘玻璃貼

比cowon D 仲細部

"Time jitter: 30ps (Typ)"
信佢一成⋯⋯⋯⋯ 咩都變形

堂堂大廠,

可能我大鄉里, 無諗過有送card reader
太耐無用card reader 本來諗住要去鴨記買個, 點之有送埋

回覆 2# 水野龍也

一千蚊貨色黎講已經係好靚仔……不過mon嘅邊框都幾粗,如果買白色版會好明顯……
最緊要係佢嘅UI整得靚仔,襯埋部機就好好睇。

睇黎我出街可以繼續用住 X1 先... 冇特別原因 (除左細) 要換佢..

回覆 3# ~~峰~~

右店啲店員幫我貼埋,又貼得幾好喎,望唔到有明顯氣泡/塵。

比cowon D 仲細部
118205 發表於 2016-10-12 23:50

cowon D嘅邊框比M1幼唔少,加埋係touch screen,已經好過m1唔少……