[開箱] 突如其來嘅Edifier H297耳機開箱

喺呢款耳機啱啱出嗰時,我好似仲未買FiiO X1。
由嗰時開始,我凈係掛住買耳筒,冇乜玩過入耳,
因為嗰時手上嘅耳機冇耳筒啲聲咁好,所以就有“耳機冇耳筒咁靚聲”嘅感覺。
之後玩左味逐嘅藍牙耳機,又發現耳機啲聲其實應該冇想象中咁差。
然後就見到隔離台嘅開箱post,又醒起H297。
個樣好睇呢一點好吸引,不過搵左幾間舖頭都冇貨。
問代理,代理話有貨,於是我今日就走左上去佢地辦公室買。
不過問真啲,原來仲未正式上市......所以舖頭未有得賣係正常......
虧我星期日仲行左成個鐘搵邊間舖頭有......
同埋只係得一件demo俾我,因為佢地宜家凈係得呢副demo,否則要等到下星期。
費事等,所以我就都係俾錢買左。
不過睇落就係同全新冇乜分別,就冇所謂啦。

講就講係demo啫,不過都係pack好左,同新嘅冇分別。
包裝正面,印刷都算清晰,展示左耳機嘅外貌同埋型號。

背面印有耳機外觀同埋配件一覽,配件都幾多,
而且仲有兩副海綿耳塞跟埋。
不過,最正嘅配件就一定係佢個金屬收納盒,外表一流。

內盒可以喺包裝底部抽出,感覺唔係幾穩陣。
正式開售嘅版本應該會有封條喺底部?希望有啦......

打開內盒之後,終於見到H297廬山真面目。
有一副哥倫比亞套(好似係咁叫)係預先套喺耳機度,另外兩副就擺喺耳機隔離。
仲有......好大個金屬收納盒。

收納盒入面仲裝住另外三副普通耳機膠套,兩副海綿套同埋一個線夾。
配件真係好足,同價位黎講都幾豪華。

線夾做工幾好,設計都比較簡單同好睇。

兩副海綿耳塞嘅尺寸一樣,應該係考慮到海綿耳塞嘅壽命,所以提供多一副。

金屬收納盒,好型。
logo冇咁大個嘅話就更加型。

背面寫住“A Passion for Sound”。

終於都講到耳機本體啦。
耳機線嘅紋理比較特別,應該係為左突顯佢係“旗艦級”耳機。
網上評測話設計似H293,實際睇落都有啲似,不過細節位就H297明顯好好多,兩者做工都差好遠。

同H293嘅分別都幾多,其中一個就係H297嘅logo面板係有同心圓紋理,反光嗰時視覺效果一流。
同埋因為只係單動圈單元,所以體積做到比較細都冇問題。
耳掛預先套左落耳機線,用落係好過其他冇耳掛嘅耳機一啲。

冇左耳掛,個樣係咁。

耳機背面係半球體設計,耳管大概係45°傾斜?
戴落又唔覺得有咩問題,睇落都幾好睇。

分線位外殼係金屬,不過嚴格黎講,只係“外面包住一層金屬”,同埋睇落有啲似係膠(其實真係金屬)。

插頭嘅EDIFIER標誌應該係鐳射雕刻?唔似係印上去。

駁住山靈M1,都推得郁H297,開聲聽落都幾好。
同埋戴落幾舒服,戴左大約一兩個鐘,冇咩異物感,加埋耳機本身都幾輕,長時間佩戴應該都ok。
再聽多一兩日先寫聽感,今日就到呢度先。

急到瀨,demo都殺

回覆 2# 118205

睇落全新同埋有保養,咁咪得囉。等左成個禮拜,費事再等。
正式啲講,呢件係廠俾代理嘅樣板……
不過睇落啲配件全部未用過/未郁過,淨係耳機線嘅紙帶(白色嗰條)冇綁好。(為左拍開箱,我自己癡翻好)

回覆  118205

睇落全新同埋有保養,咁咪得囉。等左成個禮拜,費事再等。
正式啲講,呢件係廠俾代理嘅 ...
hk133 發表於 2016-10-19 23:03

幾銀

幾銀
118205 發表於 2016-10-19 23:06

有折又唔區
不過蛇網多唔多聽診器?

回覆 4# 118205

回覆 5# 044003

佢地標正價係588,宜家我“首批優惠價”538買左……應該係有折?
同埋蛇網只係顏色,唔係編織線……
睇真啲,好似係黑色膠線,出面再有綠色線交叉纏住,然後再有一層透明膠皮包住?
用落冇發現聽診器效應(連埋耳掛戴住)。

補充:
官網介紹:全新升级蛇纹线材,多层纤维编织工艺,手工绞丝立体成型,纹路细致美观;PVC透明表层与TPE高弹里层双重保护,线芯组合超强凯夫拉防弹丝材料,抗拉扯、抗弯折、防缠绕度大幅提升。
應該算係編織線?

回覆  118205

回覆  044003

佢地標正價係588,宜家我“首批優惠價”538買左……應該係有折?
同埋蛇 ...
hk133 發表於 2016-10-19 23:17

六舊,我揀jvc

回覆  118205

回覆  044003

同埋蛇 ...
hk133 發表於 2016-10-19 23:17

六舊油,我揀jvc

咩事會咁

六舊油,我揀jvc
118205 發表於 2016-10-19 23:43

咩事會咁