[開箱] 有誠意嘅入門級耳機:AKG N20U純開箱

AKG N20係N系列最平嘅一款耳機,售價喺1000以下。
雖然係平,不過外觀設計可以睇得出冇乜點慳,都算幾有誠意。
尋日去高登試聲,都算幾好,加埋個樣又好睇,於是......
今年唔再買耳機啦!(如無意外

包裝正面。耳機個樣幾好睇,加埋CNC倒角亮邊,好型。
本來諗住買冇mic版,平一啲。
不過又諗到可能會駁手機用,所以就索性俾多啲買有mic版。
而且線控兼容iOS同埋Android都幾方便。

包裝側面。
又有MFi認證,android又用得。
下方印有附送配件嘅圖案,同埋耳機嘅適用範圍。
適用設備入面居然無左iPod圖案。

Works with XIAOMI?

包裝背面。
藍色底色,可以睇到耳機嘅渲染圖,
亦都可以透過透明窗口睇到耳機實際外觀。

N20號稱“reference sound quality”
事實係咪咁就有待同K701仲有同為入耳式耳機嘅H297對比。
成個耳機殼都係金屬殼。(除左刻住AKG logo嗰塊係膠)
參數上黎講,N20阻抗只有24ohms,比H297低(32ohms),
靈敏度115dB又係比H297高(105dB),
但實際上又係咪易推啲?下文將會提及。
至於啲聲會唔會好啲,遲下會再有一篇對比評測。

包裝頂部左下角印有Nseries嘅標識。

包裝底部。
寫到明係中國廣東深圳製造......

包裝另一側。
“AKG,成立於1947年,維也納”,情懷?

抽出黑色內盒,見到內盒標明“Nseries”。

外盒內側蘊藏玄機?

之後再喺黑色內盒抽出一個紙皮盒,紙皮盒又寫住耳機型號“N20”。

紙皮盒一側有AKG標識。

打開方式同EP51一致,大致上配件擺位都差唔多,難怪有人話EP51個包裝抄N20。
不過N20仲有一個航空轉接頭同埋清潔棒。

配件一覽。以呢個價錢黎講,配件都算齊全。

航空轉接頭簡直係業界良心,居然都係用金屬外殼!
一面寫住“AKG Nseries”,另一面寫住“flight adapter”。

清潔棒係用黎清理耳機嘅調音孔。
做工幾好,外表都唔錯。
一面寫住“Nseries”,另一面寫住“cleaning tool”。

收納盒係硬盒,保護性幾好。
上面嘅“AKG”logo壓印同EP51嘅“meizu”壓印一樣,都係整得唔夠精緻。

收納盒側邊寫住“aestetica neue”,唔知係咩意思。

拉鏈兩面分別寫住“AKG”同埋“Nseries”。

EP51嘅收納盒,外觀上同N20收納盒幾乎一致。
只係有啲細節位唔一樣。

N20嘅收納盒入面擺左一份“產品中有害物質的名稱和含量”嘅報告同埋一份“安全提示”。

然後終於都到左講番耳機本體嘅時間啦!

同EP51唔一樣嘅係,N20本體嘅包裝盒可以成個抽起,
耳機卡住係膠兜,耳機線就喺膠兜同埋底部嘅紙兜中間。
取出比較方便。

N20嘅線材設計類似x米耳機,上半部係普通膠線,下半部分係編織線。

塑膠銘牌同金屬外殼之間有CNC亮邊倒角做銜接,好好睇。
N20嘅音腔體積比較細,戴入耳比較舒適。

音腔內側係金屬外殼,印有N20及Nseries標識。
有CNC倒角嘅細孔係調音孔。

線控部分做工精緻,背面似乎都係金屬。
背面有開關,可以切換線控模式,iOS同Android都啱用。

反而分線位冇使用金屬外殼,視覺效果變得冇咁好。

插頭部分印有“AKG”及“Nseries”嘅字樣。插頭有鍍金。

初步開聲,啲聲都唔差,不過同H297都仲有段差距。
再煲多大約一星期先寫對比評測啦,費事唔公平。

開箱完畢,感謝觀看。

*

衝入嚟支持下先

恭喜又可以買買買

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# TWCACM

買到窮啦......
    啱啱再聽左一陣N20,似乎仲未煲好,所以俾佢抖一陣之後又繼續煲。暫時繼續聽住H297先。

回復 3 #hk133

買完先有動力返工揾多啲,跟住再買過

via HKEPC Reader for Android

回覆  TWCACM
    買到窮啦......
    啱啱再聽左一陣N20,似乎仲未煲好,所以俾佢抖一陣之後 ...
hk133 發表於 2016-11-5 17:08

出年入 3003

回覆 5# fatyee

我都係睇下我出年經濟狀況如何先算啦。
    經濟條件許可嘅話,我或者會考慮買2000+嘅耳機。
    暫時係打算出年買翻個2000樓下嘅耳筒,同埋玩下便攜式解碼耳擴。
    入耳式就未必會繼續玩,因為聲場始終及唔上耳筒,聽落冇咁過癮……

回覆  fatyee
    我都係睇下我出年經濟狀況如何先算啦。
    經濟條件許可嘅話,我或者會考慮買 ...
hk133 發表於 2016-11-5 22:54

入耳式就未必會繼續玩,因為聲場始終及唔上耳筒,聽落冇咁過癮…… <--- 試埋 CM 先啦...

出街我真係唔買太多野... 一部細細地既 DAP 就算...
情願留錢買套裝放屋企聽...

回覆 7# fatyee

我冇乜錢,又想試多幾款耳機,咪索性買部旗艦級+大推力嘅DAP作為家用機囉……外出就帶部入門級DAP就算……
    CM耳機都會考慮下,如果有額外budget嘅話。

回覆  fatyee
    我冇乜錢,又想試多幾款耳機,咪索性買部旗艦級+大推力嘅DAP作為家用機囉……外出就帶 ...
hk133 發表於 2016-11-5 23:15

旗艦 DAP 貴過好多入門家用機... ORZ

回覆 9# fatyee

我講嘅旗艦級DAP係FiiO X7咋……冇咁誇張掛?
    不過DAP細部啲,駁住耳筒都方便喺屋企走動,所以我就冇買到家用機……