團購的金銀合金8絞線

昨晚上A shop收貨,但J H頭仲未到,急不及待造條C M頭比隻舊CM玩住先,D聲係點,煲煲先啦

正呀!初步聽感如何?

等出聽感

via HKEPC Reader for Android

焊好初次聽時聲音密度高,包圍感都唔錯,但有少少濛和粗,相比萬隆銅鍍銀高頻較暗,如果講cp值高銅鍍銀配個star插中高頻都好好,尤其鋼琴聲都幾正,但中低頻偏弱,轉了ak就較平均但相對高頻又無star咁靚,中村在它們中間,比ak清亮點,所以金次試古河炭纖
煲了一晚剛用240少試刀,現在都係未聽得住,比剛煲約100多小時的銅鍍銀,我還是喜歡銅鍍銀多d,條8絞銅鍍銀成本都係$1k,質素絕對值2,3千的線,所以才升金銀,希望煲好後能追近plus sound的GPS x8,不過我想還是要銀鍍金才成

本來打算用8絞平織法去造,但因剪咗D去造8绞3.5轉2.5線,平織法織出来好像短了少少唔好睇,講真唔同織法出來聲音都唔同,個人覺得平織法是聲音細緻D,也美觀D

回覆 4# kin1111kin

Ching 都好快手下!
同意neotech 銅鍍銀cp 高
Ching 8絞應該幾粗下,同埋入cm殻處理會唔會較煩?

相對4绞較難,要鑽大少少,如果C M曲頭收口可能也要鑼大少少,我都担心J H頭佢黑色曲位唔夠粗
話時話,聲音質素確比銅鍍銀高,也較全面,口味另計

好毒....依2日要留守家中. 無時間去攞線....  

好正8絞超粗我都拎左線諗住整4絞only

條線好似唔使點煲,前後若1x小時,早前明顯的沙石已少了很多,已很順耳,低頻有彈跳力,有質有量唔過火,細節也很豐富,也沒有早前咁濛,聽感好舒服,如果煲開後高頻可華麗一點和包圍感再多一點,咁挑戰6,7k級線材絕對無難度,就算我一直渴望的gps x8也不難,因我仍覺得gps x8過火了一點,
絕對希望下次團購有銀鍍金線,當然又要負擔得起和真的有質素,
老實講買散線diy樂趣在於過程和成果,如果唔係自已動手,咁不如買2手線仲有so,試準才買無風險,個價又平一截,唔玩放出去有人接手,唔講啦,唔係個個去買2手線仲邊度再有團購