[開箱] 大件夾抵食:KZ ZST開箱兼簡單測試

本身就冇諗住買ZST,因為要淘,好麻煩......
點知就發現黃金對面嗰間M記後面嘅巷仔嘅嗰間舖有水貨ZST賣,99蚊有咪,好抵。
於是就忍唔住手買左......
不過嗰間舖頭個老闆講嘢語氣麻麻,好似唔拘有冇客咁,差啲想唔買,係見在平咁多先至喺嗰度買。

因為冇保養,要現場拆包裝試機,所以......冇左表面嘅塑封。
包裝設計有啲似舊版嘅VS*NIC包裝......

包裝其中一側印有情懷字句,另一側就自誇“專業音質”......
而且似乎幾乎係照抄VS*NIC!?
在此借用tb圖片:

背面冇寫耳機參數。
好難得搵到一個包裝冇寫參數嘅耳機。

移開塊透明膠片,冇咁反光,終於影得清啲字。
(相片經過壓縮,所以應該睇唔出有幾大分別)

移開裝住耳機嘅膠托,下面有一條原裝線同埋兩對唔同size嘅耳塞。

全家福。原裝線仲有一條魔術貼收納帶綁住,比起鐵絲或者紙帶實用好多。

說明書聲稱“於2015年1月後生產的KZ耳機只需要用中等音量、播任何歌曲,五分鐘即可發揮耳機嘅最佳表現”
(英文原文嘅意思大概係咁?)

ZST採用可換線設計,不過耳機上面冇註明左右聲道,得條線有寫。
估左一陣,試左兩次睇下戴唔戴得落,先至搞清楚邊個係左、邊個係右......

ZST嘅外殼幾好睇(遠觀嘅話)。
個外殼應該係仿碳纖維,不過仿得一般,近睇會穿幫。
外形好似CM耳機,應該可以呃到其他人。

HIFI-Armature,直譯係“高保真電樞”,應該係講緊佢嘅動鐵單元質素高?

兩邊嘅線都有呢舊膠,似乎係為左令到耳機線更加貼耳。

單鍵線控,非常基本,不過已經夠用,可以方便用手機聽歌嘅用家。

分線位嘅做工其實幾好,平嘢黎講算係交足功課。

插頭係L字型設計,好似有鍍金。
做工都算唔差,不過插頭嘅字體好醜,似乎有啲隨便。

實際開聲,啲聲又真係幾好。煲左幾十分鐘之後再試下播幾首歌聽下,啲聲真係唔錯,好過x米初代圈鐵。
樂器聲還原度唔錯,鼓聲幾有真實feel,聽樂隊演唱歌曲同埋多人合唱嘅歌曲都幾好,唔會好似x米圈鐵咁,啲聲變到一pat咁。
ZST都算係有啲聲場,唔同樂器/人嘅聲會有一段距離,唔會癡埋一舊。
低頻量少過x米初代圈鐵,啲聲聽落清晰啲,人聲亦都唔會俾低音掩蓋。
加上略低於官方售價嘅入手價就更加提高佢嘅性價比,投資回報率高,值得一試。
但見到有啲舖頭賣“行貨”,售價去到四百幾港紙,我就真係買唔落手,始終外殼做工都係差緊啲。

開箱完畢,感謝觀看。
(搞咩呢排EPC成日都要upload圖片兩次先成功吖?

樓主唔買又買系列

都支持下有圖多字開箱文

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# TWCACM

信我,唔係我想買,係我隻手自己識得走入褲袋攞左我個荷包俾錢。

尋晚聽咗成晚女聲,真係有D毒。

99蚊有咪,少左送個D豬頭骨.
不過有番咁上下既耳機,真係抵.
係我都伸手入袋.
多謝ching分享先.

如果可加錢買條銀線就平平價一步到位啦!

回覆 1# hk133

之前我都有話佢掂,唔知點解無人理。

圖文並茂

回覆 6# fishing_tonny

原裝線都唔差,同埋個耳機咁平,搞到冇乜動力去買鍍銀線......我得閒就去問下嗰度個老闆有冇鍍銀線賣,有而且平嘅話就入一條玩下。

回覆 7# tvbau

係咪因為冇另開新post講?