耳機diy討論 單元也要diy

忽然間聽講大陸有d耳機diypost話31116就咁聽唔得,要打孔,應該係指好似33aj同38aj咁,開個窿,咁就可以做低階版3800。
究竟點開呢?同埋有無需要咁做呢?我上網搵過下都唔見有人咁做,同埋直接鑽開個窿仔好似好容易整爛粒單元,有無ching聽講過呢類既單元modify既方法?

同埋近黎知道有隻大陸叫倍x/x聲既牌子出動鐵單元,d單元既聲差唔多全部都同婁氏有對應既型號,好似30017 30095 32257 30019等等,佢地話本來係knowles度做,之後自己出黎開公司搞既,所以聲同質素差唔多,睇落價錢好似平d,有無ching試過?喺淘寶既ivisxx/xxxxun係佢地分銷商,我見有另一間都有賣。淘寶既30095太貴啦,我都知同knowles直接買平好多,不過又要大批買,見到呢隻咁平 想睇下有無ching用過同有乜意見thanks

[30/11/2016]
啱啱落左單買10粒倍x既30095,30人仔唔算好貴,落到黎睇下咩質素先

30265/31116我見有d係用laser打孔
山寨版tf10都好多係用開孔版30265+29689
就咁大約聽真係唔覺係山寨

回覆 1# clementpang

國產 30095 用過,可以,但 T B 上非 Ivis... (上兩星期買40元,現在27,即打孔29689的那家) 是黑店,買了兩只30095就 D O A 壞了一只, 不肯換,小心。

回覆  clementpang

國產 30095 用過,可以,但 T B 上非 Ivis... (上兩星期買40元,現在27,即打孔29689 ...
owhk 發表於 2016-11-27 16:34

果間佢話自己唔係用倍x單元,係自己出,有自己版本既2389同3800系列

30265/31116我見有d係用laser打孔
山寨版tf10都好多係用開孔版30265+29689
就咁大約聽真係唔覺係山寨 ...
ten123456789 發表於 2016-11-27 13:19

用laser打孔?仲諗住可以自己試整下

果間佢話自己唔係用倍x單元,係自己出,有自己版本既2389同3800系列
clementpang 發表於 2016-11-28 01:01

那間以肯定是黑店, 基本上全是拆機二手貨。

那間以肯定是黑店, 基本上全是拆機二手貨。
owhk 發表於 2016-11-28 01:09

係黑店就可惜啊,見佢賣32257都係25蚊

係黑店就可惜啊,見佢賣32257都係25蚊
clementpang 發表於 2016-11-28 10:55

邊度有咁大隻蛤乸隨街跳,25元就算是拆機貨人工都唔得。

邊度有咁大隻蛤乸隨街跳,25元就算是拆機貨人工都唔得。
owhk 發表於 2016-11-28 11:22

明白明白謝謝ching指導
ching多數透過咩途徑入手單元??

明白明白謝謝ching指導
ching多數透過咩途徑入手單元??
clementpang 發表於 2016-11-28 15:20

X 宝 / X X 爸爸 / RS …