[開箱] [耳朵會懷孕系列]UE 18 PRO(massdrop團購版)開箱+評測

事源:有一日返工原本用緊的UE TF10 PRO突然唔見一邊 (到買左之後先搵返個一邊..... ).
之後再睇下有無耳機啱。原本諗住買UE11 PRO的,點知呢到有師兄話massdrop團購做緊UE 18 PRO特價。價錢比行貨的UE 11PRO仲要平,自此踏上呢條CM耳機的不歸路.......

基本上買前聽到唔少及查到唔少朋友講關於UE 18 PRO的意見
兄弟:「呢隻好似真係係現場聽歌咁」
網上評價:「同價位真係無對手.......」
云云

而自落訂單後,11月14日就做耳印同寄去美國一方,去到昨日(12月12日)足足等左一個月,終於經UPS收到自己的耳機了
開箱!!

邪惡的UE黑盒

你當然要多謝我啦,收咁貴鬼

裝耳機用鐵盒,有寫用家個名,但佢就拿我運貨填的名直接打落去....... ,但最少唔怕比人偷吧

盒背:有寫點樣搵UE......

開盒!!我的UE 18 PRO同清潔工具(係底到....)

把名貴的「UE」字眼顯現出黎

因為本身做特制面版好貴(講緊要接近$100美金),所以做免費的基本款算了

配戴方面:
呢個真係歸功於香港做耳印的聽力中心
做完後無話網上講的邊大邊細、好緊等,戴上去係剛剛好,好適服而且好易脫下
可能係第一日用,所以初期感覺似有舊耳屎係耳的感覺,但戴到而家12月13日的中午左右就適應了
不得不提的是,戴上去後的隔音能力係好高,可以阻隔約70%以上的外來聲音
如果播埋音樂就直情100%聽唔到外面的聲音
故在街外使用時,請提高警覺,以免發生意外或坐車坐過龍的情況

寫一寫MASDROP版的UE18 PRO當時點訂:
1.要JOIN左佢個團購先,揀好晒所有面版,要留意返最遲要幾時寄到去.....
2.去搵聽力中心做耳模,如果之前有做過DIGITAL SCAN的話可以同UE聯絡用DIGITAL SCAN的數據去整
3.等UE/MASSDROP 確認到收到耳模後就會開始做,預大約一個月左右
4.等收貨

供大家可以參考下

不專業+不負責任評測

因為小弟聽的多為ACG類的歌曲多,所以好多人講歌名都唔知係乜歌,所以評測會附上相關的LINK等大家了解一下歌曲本身的風格

器材使用:
耳機:UE18 PRO+原裝線
DAP:DX90
檔案格式:FLAC、AIF

評測歌曲:

1.RADIANT FORCE
https://www.youtube.com/watch?v=CLcpO8S8tvY
呢首試歌真係真心一流,特別係音樂(唔係人聲方面)
前段有一段好長的交響樂曲,播出黎的效果好好,好有係演奏廳聽歌的感覺,到有人唱個邊會突然會變返現代風,但人聲方面係突出的,唔會比背景音樂搶到,但另一方面佢的背景音樂同歌聲比唔會比歌聲蓋過,互相平衡之餘又會感覺到佢個鮮明聽感,同TF10 PRO真係形成好大對比,因為TF10 PRO需然人聲突出,但背景音樂則對比18PRO真係差少少,比人感覺人聲搶了背景音樂,令背景音樂無咁鮮明了

2.bayonet charge
https://www.youtube.com/watch?v=VvlNCWSjBYc
呢首真係一首CROSS OVER的歌曲 .由日本的弦樂同現代BAND隊合演,本身現代BAND隊係側重重低音的一方,但亦唔會因為咁搶左日本弦樂的特色,角色上無互搶之餘仲可以清晰地聽到佢地單獨的音色.

3.axia~ダイスキでダイキライ~
https://www.youtube.com/watch?v=ShOwFHZ46YA
呢首又名為「死神便當曲」
前段由一段弦樂帶起,感覺上真的係現場演奏的一樣,而唱歌一段真係清晰分明,各高中低音分明,唔會好似「渣」埋一舊咁
用埋條片,個種哀傷感即時出返晒黎

4.THE HERO!! ~怒れる拳に火をつけろ~
https://www.youtube.com/watch?v=QImBolnTVH8
因為呢首本身本人有去聽過演唱會,可以答,今次18 PRO真係可以做到臨場一樣
呢首曲本身偏向rock and roll的曲風好重,再加上5個人唱+偏向重低音,以為會難到佢,但就有驚喜
真係處理得好好,唱出黎的歌聲同低音夾埋好有氣勢,熱血的感覺完全回來,亦把整首歌的風格100%完全還原咁濟
試咁耐耳機,聽得最多呢首真係聽得好多

評價:
綜合返整套UE 18PRO,可以話係「平衡中的極致」,唔會話令某D歌偏向某一種特性(如有一些明顯係偏向重低音的),但平衡得黎佢唔係無樣唔特出太平板,而係可以把每首歌的特則表現出黎,唔會互搶,如果鐘意聽原汁原味的,UE 18PRO係值得擁有的

結語:
好老實咁講,個耳機暫時應該只係發左約70%的潛力左右,最起碼仲未換線,未用耳擴,但表現上已經可以令人收貨,如果換埋線等推上去,應該去左一個令人意想不到的境界
但好老實,玩耳機,真係要好清楚自己的風格,因為我喜歡係原汁原味,即使係DAP我都無較EQ的所以UE 18PRO我自己當然係好鐘意啦,但如果本身有偏好的話,那UE 18PRO就未必適合,因為UE 18PRO玩的,係接近現場的「臨場感」,如果堅持要整色整水的,那只會浪費左佢

let's enjoy

一個月算快手

一個月算快手
teamhardcore 發表於 2016-12-13 10:49

如果係用新式的3D SCANNING同3D Printing的話其實只要2個星期
但算等得唔耐就是了...

恭喜CHING~
我仲係office等緊佢送嚟

事源:有一日返工原本用緊的UE TF10 PRO突然唔見一邊 (到買左之後先搵返個一邊..... ).
之後 ...
sunhikari 發表於 2016-12-13 10:30

恭喜ching~~~
你耳仔唔算大喎...  你訂之前有冇試聽過 UE O個幾隻 CM?
我又趁熱鬧  post 我對 cheap 野支持O下 ching 先...

恭喜 sunhikari ching

恭喜ching!  
一個月都唔洗就貨真係好羨慕。我隻um用左半年先做完…仲未知寄左出來未

via HKEPC Reader for Android

恭喜ching~~~
你耳仔唔算大喎...  你訂之前有冇試聽過 UE O個幾隻 CM?
我又趁熱鬧  post 我對 cheap 野支 ...
fatyee 發表於 2016-12-13 11:24

之前是用UE TF 10 PRO,原本是想拿佢黎改模加單元
點知唔見左一邊,又見特價,故乾脆一升就升到18PRO,係我第一隻用同試的CM黎

之前是用UE TF 10 PRO,原本是想拿佢黎改模加單元
點知唔見左一邊,又見特價,故乾脆一升就升到18PRO,係我第 ...
sunhikari 發表於 2016-12-13 13:51

18PRO 我自己覺得幾O岩我聽, 不過我仲想試多幾款同埋等有特價先.
因為想試 3D scan...