[教學] foobar2000 play DSD 新玩法

foobar2000 29/04/16靜靜更新左play DSD既方法, 變得簡單

一. 裝foobar2000及以下插件

二. 跟下圖設定

ReplayGain Source mode: none, Processing: none

Device DSD: WASAPI/ASIO device (音效卡, 首選 asio, 次選wasapi)

Output Mode: DSD/PCM

圖中設定所有音效卡適用, 高手請用自巳方法fine tune

玩左好耐喎,兄弟!
上佢官網大把插件down.
唔好選push,event就可以.
pust會死軟件要從新開過.
仲有換第二隻dac停再開番一樣死,要重開.

玩左好耐喎,兄弟!
上佢官網大把插件down.
唔好選push,event就可以.
pust會死軟件要從新開過.
仲有換第二隻d ...
trustme133 發表於 2016-12-29 15:32

我仲old school用緊asio proxy

新手一問 : ASIO 係咪會有少少爆音 ? 用 WASAPI
又唔會 ! 不過音質真係好左 ! Thx !

回覆 4# wilson99hk

用 WASAPI音量會大好多.
因此會將音量減細左,從而爆音唔明顯.
錯覺來.
一係隻耳機本身問題,唔係就聽既歌比較多爆音.

Asio爆音我又未試過
不過asio支持dsd比較好,仲有更多高階玩法

https://diyaudioheaven.wordpress.com/digital/pc-software/foobar-2000-for-dummies-part-3-new-experimental-sacd-plugin-v-0-9-x/

謝師兄 !

唔怪得咁熟口面  
樓主除咗睇EP屍,可以再睇吓中外影音網站內CAS欄目。

via Ricoh GR

唔怪得咁熟口面   
樓主除咗睇EP屍,可以再睇吓中外影音網站內CAS欄目。  

via Ricoh GR ...
dreamtheater 發表於 2016-12-30 15:05

有冇咩好網部推介

用SDM方法將PCM轉DSD再DoP去DAC好似真係清d