[開箱] [DIY 耳機線] 2017年第一回

話說好耐都未得閒整下線
本身打算整金銀合金比隻18pro
但上年買左部M1s, 再試用銀鍍金夾落去, 又唔錯!
結果今次搵人幫手再入D Neotech 銀鍍金
但今次同上一回的Neotech 銀鍍金有少少分別
就係今次係26AWG , 上次係28AWG......當然價錢就比上次......不要再說了.....都唔好問我買左幾錢...
但聲線上, 其實同上次28AWG有少少唔同,點解?
今次主要係改左的插頭
(上次)28awg : Oyaide 2.5mm 鍍金插, Oyaide 鍍金mmcx, Mundorf 金銀錫
(今次)26awg: 古河 2.5mm 鍍銠插, 18pro 鍍金曲插, Mundorf 金銀錫
兩者聽感分別唔太大, 但由鍍金轉鍍銠後, 聲底會冇咁暖
如果有ching 想要再冷聲少少, 可以轉埋錫的配答, e.g.  Oyaide SS47 銀錫

慢慢焊 (古河頭D位好似真係細D..)

織果時,不停講/心諗....(真係好軟好靚...)

完成兩條!

下面就係對比圖的左:28awg 銀鍍金, 中:26awg  銀鍍金, 右:28awg 銅鍍金
三隻唔同的金色, 26awg 織完會比28awg再粗少少

想問下那個銀色的分線器係邊道買架..謝

峰Ching 真心的 三隻都好正 我都想有一隻

回覆 2# at2000

淘大幫到你,記得淘埋帶燈放大鏡!

回覆 2# at2000

應該都係淘
不過係朋友幫手淘,所以答你唔到邊間

回覆 3# hoho22

不可一不可再, 3條有齊就唔好...
自己DIY一條都唔錯!

回覆 4# trustme133

謝ching 解答.
以前有諗過買個帶燈放大鏡, 但講左咁耐到E家都未買
眼力仲睇到

回覆 7# ~~峰~~

你唔用放大鏡焊,好易焊壞D針腳.
呢D咁細既焊位要快同準.

恭喜峰哥又有新玩具

整1條几錢?