[開箱] 4.4mm 平衡頭 ready!

呢排d 4.4mm頭真係抄到好貴,幾蚊既變百幾蚊,百幾蚊既變幾百蚊
終於等到粒4.4mm頭

4.4mm頭同2.5mm頭最大分別就係焊位大左幾倍,手震眼殘黨的救星
焊位左到右 R- R+ L- L+ GND

GND線廢的,唔洗理佢

峰兄割愛既早期作品Mundorf 0.5mm單芯金銀合金線(應該只此一條?
拆頭拆耳掛全條包透明熱縮(歐亞德MMCX最正就係可以循環再用),
再用Mundorf金銀錫重焊,順便改埋4.4mm

終於唔洗用轉頭,今晚慢慢聽

呢排d 4.4mm頭真係抄到好貴,幾蚊既變百幾蚊,百幾蚊既變幾百蚊
終於等到粒4.4mm頭

4.4mm頭同2.5m ...
78952631 發表於 2017-1-6 23:57

我都入左粒4.4, 預備整粒轉頭出去玩下佢個4.4平衡
佢4.4同3.5有咩大分別?

Btw mundorf 只整過一條,就係你手上果條

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

我都入左粒4.4, 預備整粒轉頭出去玩下佢個4.4平衡  
佢4.4同3.5有咩大分別?

Btw mund ...
~~峰~~ 發表於 2017-1-7 00:04

部機既話分別就大了,3.5同4.4個差距仲大過AK380上甲同除甲
首先用3.5mm細4倍幾力先(仲細力過100R...),用唔到硬解DSD啦
最神奇係WM1用4.4mm播歌,如果中途轉歌果時轉左格式(例如聽聽下24/96,轉歌轉左首16/44或者DSD)
係好靜既環境下你會聽到WM1個繼電器發出「啪啪」兩聲,但係用3.5mm既話唔會有呢個情況
所以如果我冇估錯既話,部機有可能本身個電路設計係連3.5mm頭都冇,後加上去符合大眾需求....

粒頭睇落都唔錯

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

4.4頭我覺得最好的係對diyer易焊左好多

完全無動手能力嘅表示好善慕

部機既話分別就大了,3.5同4.4個差距仲大過AK380上甲同除甲
首先用3.5mm細4倍幾力先(仲細力過100R...) ...
78952631 發表於 2017-1-7 00:34

因爲balance回路用嚟防止突然出現嘅雜訊/電流大波動而傷害耳朵/耳機嘅斷電迴路係用一個磁石作動嘅機械式relay所以會有啪啪聲,而3.5mm係用番傳統嘅電流式半導體嚟斷電所以冇聲。聽d工程師話用機械式而唔用電流式都係防止會對個輸出有音質影響。部機如果放置唔郁每一個鐘個relay都會跳一跳拍拍聲。不過CHING都大概估得啱,Sony係係balance方面落多咗好多心機。

其實對個斷電迴路有一種執著嘅都唔止Sony, Venturecraft部Valoq都因爲音質關係冇做到個耳機輸出嘅斷電迴路,所以如果鍤住耳機開機會係耳機聽到嘚嘚聲, 唔知原因都會幾得人驚以爲有咩壞咗。

回覆 8# nanaholic

Valoq我平時習慣開左機先插耳機,有時D高敏低阻動鐵戴住果時開機果下都幾嚇人下

我都訂咗, 暫時得個頭到手
點知之後PlusSound可以直接訂4.4