圈鐵耳機一問

各位c兄,請問圈鐵耳機是 2鐵1圈 還是 2圈 1鐵好呢?thx

用自己對耳去聽就最實際

回覆 1# idos601

個人意見,兩鐵一圈,兩鐵處理高中音,一圈處理低音,兩圈一鐵,兩圈處理低中音,一鐵處理高音。

其實簡簡單單一圈一鐵,分頻處理得好的話也不差,例 K3003。

動鐵單元,有複合單元,其實會否效或處理音質能無單一個單元咁好呢?

回覆  idos601

個人意見,兩鐵一圈,兩鐵處理高中音,一圈處理低音,兩圈一鐵,兩圈處理低中音,一鐵處理 ...
owhk 發表於 2017-1-19 19:10

有exact型號先有得傾喎

回覆 1# idos601

正路就2鐵1圈 /4鐵1圈/8鐵1圈
前者代表 ASG2.5 絕版了  後者 aaw cm
我手上有ASG2.5  佢係全頻動圈 出既聲會無咁悶
混血耳機主要係用1個動圈 修飾番動鐵比唔到既個一種 潛 同彈 同穿透力
我另外有一隻1964 v6 stage  細節等等都比混血更出 但聽得耐 唔耐聽 純鐵比較乾身 欠缺感情

樓主提到 2圈 1鐵
如果個模入到兩粒動圈單元應該都係細mm
同埋 聽聞香港有隻2圈4鐵我就
準備訂購aaw w900

回覆  idos601

個人意見,兩鐵一圈,兩鐵處理高中音,一圈處理低音,兩圈一鐵,兩圈處理低中音,一鐵處理 ...
owhk 發表於 2017-1-19 19:10

AKG K3003 粒30017 係複合單元,所以K3003 係一圈二鐵

各位c兄,請問圈鐵耳機是 2鐵1圈 還是 2圈 1鐵好呢?thx
idos601 發表於 2017-1-19 18:56

建議有機會可以試試"本論壇某非常有料嘅師兄"係佢fb快閃推介的magaosi k3 耳機 (一圈兩鐵, 用30017),非常堅料。

自己盲衝淘返嚟之後,一開聲已KO咗手上價錢比佢高得多,同樣係用30017嘅DN2000, 質素直逼手上另一條都係用30017 嘅K3003.

自己主要聴女聲、流行為主

AKG K3003 粒30017 係複合單元,所以K3003 係一圈二鐵
leoluk 發表於 2017-1-20 07:17

多謝更正,應該是一粒複合單元。

而一圈一鐵的話,我用 30095 的多。

我見有耳機有些是全倒模(公模,私模都有)所謂全密封,聽人講全密封好聲D, 其實是真嗎? thx