發覺好多人搵平價耳機/耳罩(600以下)

個人聽過下一定數量既平價耳機,而且就職過下local耳機公司,深明耳機食水之深: 成本上細耳機單元可平到數元,膠件和線材幾近不值錢,所以平價一樣有機會有好野。
以下俾各位ching可以參考下:

由最平講起:
LG Quadbeat 3 某福仁大舖 $79
雖然只係跟機耳機,但造工同音質與數百元牌子貨可比
優點:低價難得聲音細膩,不偏重低頻,質樸自然,有頗高的解晰力和密度,耐聽
缺點:大音量下密度降低,極高頻有缺失。雖平,但建議至少iphone或player播放,否則聲源差劣一覽無遺。

Vsonic VSD1S/VSD2S 馬雲網 RMB100-200
Vsonic 不嬲低價高質,動圈耳機音質可以話係1000元下稱霸。
優點:高水準的解晰力和密度,低頻足,動態出色
缺點:造工及設計依然維持大陸廠水平,聲音偏刺激向,不夠耐聽

Philips SHP9500 馬雲網 RMB499
耳罩首選,大牌子、造工好,可與K701,DT880等著名耳機一拼。
優點:易推,聲音中性直白,非常鑑聽向,解晰力不錯,三頻均衡。
缺點:極低頻、細節及密度需桌面級AMP才推得出,漏音誇張,在開放式也可算是數一數二。

AKG KXXX 一大堆 Tomlee 6舊樓下
唔駛多講,半開放式、密封式。壓耳、蓋耳咩都有,最經典型號應該係K240。

不推薦但好多人問系列:
Shure SE215
低音及動態好,音色抓耳,但音質如解晰及密度等已頗落後,還要近一千元不建議購買。

IM70
外型不錯但大舊,但音質並不比VSD1S好多少,雙單元用處不大。

其實仲有一堆幾舊水日系耳機,D聲多數好有個性,咁先俾人覺得同跟機野D聲唔同,但多數音質都麻麻地。

另外有D低價位音質唔錯,但調音有D問題或太有個性,咁就唔講啦,睇下其他ching仲有冇推薦~~

我之前份工都有賣耳機 (賣去外國), 可以話食水係深得過份....

聽感 
VSD2S 買過唔常用玩半年就有邊bad contact 
同價 OSTRY 血色圍城 人聲好dd   

Philips SHP9500 真係直白,長帶長用其實幾好 耳唔攰,用CREATIVE X-FI 直推都夠玩,換線係3.5mm插易搞易換,插過條oyaide 102ssc 改進不大,原裝夠玩.
耳罩唔係皮唔係絨 唔知叫咩料 ,用落覺得易跌.
(利申:條線唔係為SHP9500買的)

Shure 215去到間間鋪都有 sales實推佢 又有色揀所以會多人問   
---------------------------------
一千內計
會有/買amp tom lee 買隻 AKG 612 PRO 係正
未必買 AMP +close back  shure srh440

一千以下入耳
要低音 JVC  jvc fxt208se
要型.要大路款式 唔太差聲 其實都係IM70 215隻白色
平靚正 vsonic gr07  

Thank for your sharing!

Quadbeat 3低頻比較弱.
同一般跟機耳機相反.
我諗係akg調音而刻意做成掛!

個人聽過下一定數量既平價耳機,而且就職過下local耳機公司,深明耳機食水之深: 成本上細耳機單元可平到數 ...
nhoj 發表於 2017-2-10 10:45

師兄,聽女毒或女聲為主有乜平靚正推介?

via HKEPC Reader for Android

聽感 

P ...
waltyuen 發表於 2017-2-10 11:54

OSTRY 血色圍城 未聽過
但VSD2S 強項唔係人聲所以都唔出奇

Quadbeat 3低頻比較弱.
同一般跟機耳機相反.
我諗係akg調音而刻意做成掛!
trustme133 發表於 2017-2-10 12:51

Quadbeat 3 低頻唔弱
只係量感唔過量

師兄,聽女毒或女聲為主有乜平靚正推介?

via HKEPC Reader for Android
kenkwong 發表於 2017-2-10 13:17

個人唔識咩係女毒
要人聲好可以諗下Quadbeat 3, GR07 classic, SHP9500, K701
按你自己需要/budget考慮下

平靚正 vsonic gr07
師兄有用過呢對
見到馬雲網好多好評
想了解下呢對點好法?真係可以KO三千元入耳式?
 聽感 

P ...
waltyuen 發表於 2017-2-10 11:54