求各位ching教關於耳機ohm..耳擴等問題

小弟依加有個64 audio既u3耳機係到睇到就得12ohm
咁係咪代表個耳機唔需要用到耳擴
小弟窮就無錢買player..靜係用手機聽:iphone 6s
如果要用到耳擴想佢更好聲..會唔會有推介?
而搵耳擴係咪都需要睇番佢支援幾多ohm-幾ohm咁?
原諒小弟無知一問.因為爬左文都係唔係太明關於ohm同耳擴等知識

只能表示易推,同用唔用耳擴無必然關係.
加耳擴係改善音樂既質量.

只能表示易推,同用唔用耳擴無必然關係.
加耳擴係改善音樂既質量.
trustme133 發表於 2017-2-12 15:30

師兄, 隻耳機係唔係易推唔可以只睇個阻抗值, 都仲要睇埋個Sensitivity  (i.e. 12 Ohm , Sensitivity 70dB 一樣可以好難推)

師兄, 隻耳機係唔係易推唔可以只睇個阻抗值, 都仲要睇埋個Sensitivity  (i.e. 12 Ohm , Sensitivity 70dB ...
leoluk 發表於 2017-2-12 19:44

真係唔係太識.
表面係咁理解啦.
大技術性要ching指教下.

ohm 數低要返而更易出事
要用高火數耳擴先可以推出聲音的 "厚度"

Sensitivity=輸出感度?

回覆 4# trustme133

識睇都冇用,唔同廠商有唔同嘅計算標準,參數只係一堆“參考數值”,實際都係要耳聽為實。

真係唔係太識.
表面係咁理解啦.
大技術性要ching指教下.
trustme133 發表於 2017-2-12 20:16

都係大家交流下, 吹下水姐.
如果師兄去開日本, 可以去 Bic Camera 或 Yodobashi 行下, 佢地除咗擺好多耳機出嚟比人任試外,每隻耳機都會標註埋其相關參數(如阻抗及靈敏度等), 這樣大家就好容易可以比較到唔同耳機設計嘅分別 (如 高阻低敏, 低阻高敏 , 高阻高敏 和 低阻低敏)

其實要唔要落AMP, 最主要係睇隻耳機會唔會好draw (扯)電流 (i.e. 耳機係唔同頻率, 其impedance 嘅變化可以好大 -> 要draw 嘅 電流嘅變化可以好大 ), 因為雖然手機 PO 嘅電壓可以做到好靚仔 (唔 draw, 或只draw 好小電流時), 但手機舊電池大極有限, 電流一draw大時舊電就未必負荷到 -> output distortion (i.e. 同一時間,唔同頻率可以有唔同程度嘅失真 ), 呢個時候就要加AMP, 因為AMP個輸入阻抗會大好多 (i.e. AMP 嘅輸入唔會 draw 好大嘅電流 -> 唔會引致手機/Player 好大嘅失真) 而AMP輸出嘅電流可以大好多.

低頻時耳機的總電抗(impedance)會比較細(會扯多D電流), 高頻時耳機的總電抗會比較大(會扯少D電流)

但如果想用部AMP嚟調音 (e.g. 特意加D人耳喜愛聼嘅失真, 或對某些頻段作額外的放大/衰減等), 咁就幾時都可以加AMP嘅

ohm 數低要返而更易出事
要用高火數耳擴先可以推出聲音的 "厚度"
HAKAIDER 發表於 2017-2-12 20:35

因為聲學呢家嘢我只係識條鐵,我只可以由電子學嘅角度去解釋, 聲音的 "厚度"呢D 咁深奧嘅嘢, 就留比大家去討論

Sensitivity=輸出感度?
IVXVF 發表於 2017-2-12 20:52

Sensitivity=靈敏度