[開箱] 黑得漂亮:Sony MDR-1A限量版(啞光黑)開箱

過左新年,又到買買買嘅時候啦!
尋日去旺角幫家父買紅米note 4,打算順便走去旺角買MDR-1A/MSR7。
結果去到x米之家,俾1MORE金澈耳機個樣毒到,結果買左……
(紅米note 4同金澈耳機之後會有開箱文)
買完手機之後,走去“鷹驚”諗住試下邊款好啲,點知兩款都冇demo……
之後行左幾間鋪,都係冇得試。
最後去到“飯音”,都淨係得MDR-1A有得試。
試完之後問店員幾錢,16xx……
至於MSR7報價……仲貴過ssp分店,x!
結果都係走去一開始行嗰間買MDR-1A,見到啞黑色同普通版同價,即衝!
(聽講嗰間鋪最後一件啞黑色俾另一位CHing買左? )
……
講左咁多,都係時候開始開箱啦。

包裝正面同普通版係有分別架!
封面嘅耳機擺法已經係唔同左(冇微微傾斜),仲多左燙金嘅“Limited edition”字樣添!
加埋左下角嘅信仰腦放標誌,相信可以滿足部分人嘅腦放需求。

背面都不停重複提及佢係“Limited edition/限量版”……
啞黑色版本冇左普通版表面嘅嘅相機紋理,換成磨砂表面。
耳墊同頭帶嘅皮革都換左另一種,好似係比較透氣?

底部寫住顏色係“啞光黑”,生產日期係2016年9月。
唔新鮮!

撕開塑封,可以喺側邊抽出入面嘅黑盒。
黑盒上面嘅sony logo冇燙金,同普通版一樣。

打開黑盒之後,第一眼就見到MDR-1A。
(黑色耳機好難影 )

耳機正面嘅sony logo,官網介紹係用防蝕鋁製成,反光嗰時好光,唔反光嗰時好黑。
整體都係黑色,睇落好型!不過磨砂黑色塗層摸落好膠......
但反而音腔部分好有金屬feel。
耳機線插孔依然係金色,睇落有少少唔協調。

限量版嘅耳墊,官網介紹話係特製嘅人工皮革耳墊,外表上多左好多一點點。
實際手感都係好過普通版一啲。

耳罩入面可以隱約見到內部嘅動圈單元。

但係睇真啲,原來耳筒耳罩內側係用左另一款皮革,冇左一點點。
手感cheap好多,同街邊幾十蚊一個嘅耳筒手感一樣......而且似乎好脆弱,要注意小心護理。

跟機有兩條線,一條有咪一條冇咪,兩條都係1.2m。
線材表面有橫紋,做工幾精細。
而且係鍍銀OFC線,質素應該都唔差。

用X7+AM5煲機,煲左一陣先試聽,啲聲唔錯。
再煲多一段時間先至update聽感報告啦。

開箱完畢,感謝觀看。

坐下發化先
我都係2016 9月product,另外佢限量右邊臂有限量號,我8xxx/10000, 你呢?

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# kenkwong

我都係,我嘅number差唔多去到8400,睇黎應該差唔多係最後嗰批?

回復 4 #hk133

我早些少82xx

via HKEPC Reader for Android

人妻d人都話聽女聲 acg
我咩都聽所以都係揀sony
1a 應該同1adac 差唔多 , 用左大半年依家d聲好滿意 戴得幾舒服 不過隔音麻麻地

回覆 6# kennylam25

我未試過msr7,唔知咩聲......只係s*ny抵玩啲先揀佢。

請問會唔會漏聲?小弟都考慮緊呢對。因為起公司聽歌時,俾同事望過來。我問係唔係好嘈,佢話聽到我嘅音樂好激(聽緊John Williams)。佢問我係唔係聽緊Star Wars,其實當時唔係。不過佢都幾有音樂sense。

見到 Limited Edition 最吸引
要買買買!

回覆 8# ntony

封閉式結構,唔會漏聲架......