連接平衡耳擴問題

請問該如何連接?一般市面dap只有非平衡3.5Lineout 頭,是否直接連2.5mm 平衡phone out頭同時將音量較到最大便可?

請問該如何連接?一般市面dap只有非平衡3.5Lineout 頭,是否直接連2.5mm 平衡phone out頭同時將音量較到最大 ...
kenken33 發表於 2017-2-13 10:59

吾明你寫咩

比例子你:
dap>3.5mm對錄線 >耳擴>2.5mm頭 headphone

要部耳擴有3.5mm in先得,
同已經吾係全平衡了,
不如買部靚既非平衡耳擴可能較好。

另外正常dap最大聲就係line out,
睇說明書好。

Deleted

吾明你寫咩

比例子你:
dap>3.5mm對錄線 >耳擴>2.5mm頭 headphone

要部耳擴有3.5mm in先得, ...
powershing 發表於 13-2-2017 16:36

想用DAP接平衡座枱耳擴推大耳

想用DAP接平衡座枱耳擴推大耳
kenken33 發表於 2017-2-13 22:48

座枱耳擴如有RCA,(紅白線)
你買條3.5mm to RCA就可以。

座枱耳擴如有RCA,(紅白線)
你買條3.5mm to RCA就可以。
powershing 發表於 13-2-2017 23:20

我想用全平衡 ,座枱耳擴有XLR in

我想用全平衡 ,座枱耳擴有XLR in
kenken33 發表於 2017-2-14 01:11

買部平衡Dap

買部平衡Dap
powershing 發表於 14-2-2017 07:33

平衡dap已經有,打算接Phoneout 2.5mm轉雙xlr入擴

吾明你寫咩

比例子你:

要部耳擴有3.5mm in先得, ...
powershing 發表於 13-2-2017 16:36

主因係我部一體機dac台放解唔到dsd(pcm1792)但dsd檔我又唔係經常聽,所以打算接可以硬解dsd檔既dap來一機2用

2.5mm headphone out  to XLR
▲ 咁駁唔會過DSD "軟解"後pcm出 (前設你用pc做訊源)
折衷 -->DSD 唔常聽轉返wave檔比台機用
洗$$ --->換部有得解dsd dac XLR入耳擴