[開箱] 1MORE金澈耳機(星空鈦)評測

終於要補翻金澈耳機嘅評測啦......
一開始想買,係因為佢樣靚,而且係平頭塞,同埋平。(平價平頭塞多數個樣都係......
不過諗諗下,平價耳機多數都比較伏,況且我都玩開頭戴式耳機啦,仲要咩平頭塞吖!
結果一去到x米之家就買左。
不過咁,我喺嗰度隨便用X7黎試左一陣,啲聲都唔算特別差啫。
結果都係決定聽一段時間先至寫開箱,順便講埋音質係點。

包裝風格都係同活塞耳機一樣,不過包裝顏色改為同產品顏色一樣咁解。
同埋右上方嘅logo換左做“1MORE”。

似乎呢副耳機本來冇打算喺香港開賣,包裝背面全簡體。
大致上參數都係比較普通,32Ohm阻抗,頻率範圍20-20000Hz,冇乜特別。

包裝依舊係1MORE式精緻,而且說明書都唔使,啲說明直接印曬落包裝。
唯一有樣嘢唔同左,就係耳機嘅收納盒係金屬。
應該好過膠盒好多,硬凈啲,可以放心帶埋出街。

金屬盒表面印上三角形紋理幾何拼接圖案,冇咁單調。
加上金屬盒表面有拉絲紋理同埋亮面處理,觀感唔錯。

打開金屬盒,第一眼就見到放喺硅膠收納器嘅金澈耳機。
不過收納器比較難取出,要喺側邊用少少力撬佢出黎......

耳機收納盒入面嘅收納器嘅風格類似活塞耳機三代,只有耳機音腔外露,而線控同埋插頭就收埋喺收納器入面。
收納器入面仲有一個白色袋,裝住幾個配件。

耳機配件有金屬盒、收納器、一對耳棉同埋兩對人體工學耳塞套(喺白色袋入面)

全金屬殼加埋同心圓紋理,基本上繼承左活塞耳機二代嘅設計。
背面嘅調音孔的確係好重要,如果手指遮蓋左調音孔,啲聲會變差。
最好就用埋佢跟機俾埋嘅人體工學耳塞套,戴得舒服而且穩陣。

線控部分同插頭都係活塞耳機二代嘅風格。
不過認真一睇,會見到插頭末端多左一圈白色膠圈,似乎係避免插頭接觸到手機嘅金屬外殼?

耳機整體音質都算唔差,百元級別絕對可以收貨。
一開始聽嗰時,就已經會發現佢啲聲比入耳式開揚一啲,而且分析力都算唔錯。
調音基本上冇乜大毛病,低音都算比較克制(不過因為係耳塞式嘅緣故,所以低音薄弱都正常?),聽感上都算唔錯。
整體而言都算抵玩。

開箱完畢,感謝觀看。

支持

依家好少平頭耳機

我有三對壞左一對太空灰

好耐冇玩過平頭塞, 支持ching開箱!

支持開箱,不過平頭黎講用earpods個設計舒服d,幾時有廠出

多謝分享

驟眼睇以為係320ohm

回覆 3# shal

你有三對??

回覆 2# 路斯斐爾

係,好難得搵到一款樣靚之餘啲聲都唔錯嘅平頭塞。

回覆  shal

你有三對??
hk133 發表於 2017-2-25 17:28

系牙
我知佢易壞所以買左兩金 一太空灰