[開箱] 細細聲講 DP-S1 平衡心理學

留意左安穚兩部新機好耐, 上個禮拜試左港行 CM-X1, 質素無疑比 DP-X1 好, 人聲細緻左, 低頻夠力度. 但5吋屏作為電話, 我覺得有d細唔夠用. 見有 CHING 一早衝左 DP-S1, 伏味唔大就即時落單.

包裝成盒 MyAV Supper 咁上下大, 其實到而家我都仲未攪清楚個 wifi 用途响邊.

今次除左跟條線之外, 竟然仲有張保護貼, 不過出廠果張都唔錯, 唔駛換住.

細 SIZE, 雙卡, 平衡, 加上只係 CM-X1 一半價錢, 純聽歌, 真係覺得細件都抵食. 觸屏幾靈敏, 但像素偏低. 另外, 個音量轉輪唔似 AK 機 lock 得咁實, 輕輕力就可以推得好大聲, 要小心誤觸 ( 機身有 hold 掣可以上鎖, 同時可以在 menu 設定最大音量, 就唔驚炸耳 ) !

唔講由至可, 一開個 wifi 就收到 OTA 更新, 約3分鐘就更新完.

用過好多 DAP, 都係鍾意細機. 用緊 A35 , 覺得出街聽, 質素不過不失. 入手 DP-S1 主要睇中佢可以行平衡. 其實 DP-S1 直出推力明顯大過 A35 幾多下.  人聲密度, 泛音, 伸延性亦較 A35 佳.

DP-S1 人聲溫暖輕柔, 富透明感, 高音延伸性很好, 空間感寬鬆, 低頻不過量, 整體聽感舒服自然.  由於 DP-X1 已出, 但印象中質素應該和 DP-S1 差唔多, 聲底亦似, 而 DP-X1 質素會好少少但唔明顯, CM-X1 質素當然再好d, X1A 就無試過.   

一早淘左兩條平衡線, 各3舊人仔左右.

銀銅混編線 + CKR100 : 空間感大左, 解析力好少少, 低頻多左, 人聲再順滑, 而原裝線就中高音會亮D, 整體效果唔錯 !

另一條單晶銀線 + K3 : 空間感大左, 解析力有提升, 中高音亮左, 人聲移後一點, 有輕微齒音, 低頻收歛左,感覺配搭出黎效果無銀銅混編咁啱我口味, 但整體收貨 !

DP-S1 可以話係 DP-X1 既瘦身版, 音質唔係話最 top 果批. 但根據平衡心理學所講既腦放效應, 出街聽依然夠殺 !

( 補充 : 實測續航約 9 小時, 平衡頭, vol.=15/60, gain=normal )

唔怪之得無錢買4K , 原來好呢味 。

音響中毒好大鑊

沒完沒了 , 買完又買 。

如果你有事 , 洗袋唔會有事

例牌問題...師兄請問幾多銀兩呢?

唔怪之得無錢買4K , 原來好呢味 。

音響中毒好大鑊

沒完沒了 , 買完又買 。

如果你有事 , 洗袋唔會有事 ...
Mickey616 發表於 2017-3-29 18:58

我有錢買左個 4K...夜光飛鼠   按鍵比我個黑色好禁D, X9S 就等佢每月跌$5, 跌到撈底價先入手.

其實我退緊燒架喇, 之前用緊 Cowon P1, 放左, 再放埋 DP-X1 先入 DP-S1, 我戶口而家係正數

例牌問題...師兄請問幾多銀兩呢?
bassfranky 發表於 2017-3-29 18:58

41,000羊, DHL 直送香港 !

我有錢買左個 4K...夜光飛鼠   按鍵比我個黑色好禁D, X9S 就等佢每月跌$5, 跌到撈底價先入手.

其實 ...
countryboy 發表於 2017-3-29 19:11

音響無價值 , 聽多都厭 , 來來去去都係嗰啲碟 , 十零廿張常聽。 儲可能有 1000 張 , 我退左 好耐 動不動就 萬萬聲 , 唔聽就 5 折。

我都係今日收貨, 唔夠ching快手

我都係今日收貨, 唔夠ching快手
lwwk 發表於 2017-3-29 21:41

見到呢度有位 CHING 落左單之後, 仲係好擔心咁, 咪快快手手開個 post therapy 等佢睇完安心 d

回覆 8# countryboy
我都係用K3, 3.5用原裝線聽個低音真係太多, 換番2.5個音場大番d, 仲有野玩...

煲番佢50個鐘更正