裝Windows7 停左係83%度....冇反應..

試過很多次都在83%停左...等左十幾分鐘都冇反應..? 個個係windows 發散資料 xx % 尼ga..
有冇人知係咩問題..因為我裝的是手提電腦... 但部腦都買左有四年... 聽人講係咪要入bios 搞d野?
我相信唔係ram 問題..因為一直都用得好地地...

有冇換隻碟試下?

原帖由 wai1110 於 2009-8-26 00:33 發表
有冇換隻碟試下?

隻碟係我係人地度燒過來的...人地隻原碟都裝到...冇理由...我都係用新碟燒會咁..

原帖由 軟硬大師 於 2009-8-26 01:10 發表

隻碟係我係人地度燒過來的...人地隻原碟都裝到...冇理由...我都係用新碟燒會咁..

原碟無問題
唔代表你個只無問題架

原帖由 ricej 於 2009-8-26 02:38 發表

原碟無問題
唔代表你個只無問題架

但我個隻拎左去比人燒..
人地燒多隻出尼都裝到..

個過程係.. 朋友(dish)比左隻我去燒.. 我燒完(另一朋友問我攞左我隻去燒)..另一朋友燒個隻都裝到..  而我係裝唔到

如果我本身個隻碟係有問題..點解我借比人去燒另一隻..反而佢冇問題?

回覆 5# 的帖子

可能你只碟燒完給他之后花左都唔奇

又可能dvd drive壞

dump落usb手指試下install啦

裝唔到Windows典型解決辦法
1. 換CD\DVD media
2. 換光碟機
3. 用memtest86+ check RAM

仲有最好用RTM版本

原帖由 軟硬大師 於 2009-8-26 04:27 AM 發表

但我個隻拎左去比人燒..
人地燒多隻出尼都裝到..

個過程係.. 朋友(dish)比左隻我去燒.. 我燒完(另一朋友問我攞左我隻去燒)..另一朋友燒個隻都裝到..  而我係裝唔到

如果我本身個隻碟係有問題..點解我借比人去燒另一隻..反而佢冇問題?

睇你朋友用幾多速燒,用22X隨時變飛碟
一般用4x-8x燒,同埋個image有無用MD5 / SHA-1 check過??

我入果陣都係咁 wor..我部 notebook celeron...同你一樣...我等咗咗半個鍾佢先繼續 install ...