有關切底摌平原廠HDD的問題

比d背景資料先

機型:http://digital.uwants.com/redire ... 7&goto=lastpost (借人個POST用@@)
裝置管理員的HDD info:WDC WD500BEVT-16 ZAT0 ATA Device

我最終目的係想將成個HDD變成1個500冉的磁區
睇番硬碟管理果張圖
25GB,WIN7,177.6GB  li3個區係比綠色框圍住左
令我唔能夠將所有分區統合埋一齊 (原廠set左d咩?)
岩岩google左好耐,都唔係太明白同唔太敢亂搞
係唔係一定要做low level format?? (驚驚-_-

由於小弟第一次買廠機 , 唔太識搞
希望各位高人教路@@
謝~

Sorry,睇唔到圖

原帖由 人中之龍 於 2009-8-28 22:03 發表
Sorry,睇唔到圖

oh~sorry,已經換左個空間
又要請教龍兄XD

首先你要知道廠機既Recovery Partition / Software係邊個Partition,同埋backup左之後用唔用得返,有時有廠機一郁d partition就做唔返recovery

要del曬所有partition好易,只要用一d partition management software boot CD,CD-ROM boot機操作就OK

RE: #1
Windows 7 可以裝在 Extended Partition 之內?

樓主是想合併全部綠框之內的區域並保留資料? 這個應該不困難.

若想合併全枚硬碟並保留資料就有問題... 那個 Active Partition 是...?

喔喔..其實HDD所有野都唔洗留
唔洗要原廠[email protected]@
做到好似岩岩係街邊買番來,咩都無既狀態就一流
spfdisk,fdisk 都OK!?_?,or 有咩比較好的suggestion?

@@?個windows7無咩問題,好似平時甘裝~~
active partiotn?應該係指隻手指@@?

原帖由 13oclock 於 2009-8-28 10:37 PM 發表
喔喔..其實HDD所有野都唔洗留
唔洗要原廠[email protected]@
做到好似岩岩係街邊買番來,咩都無既狀態就一流
spfdisk,fdisk 都OK!?_?,or 有咩比較好的suggestion?

@@?個windows7無咩問題,好似平時甘裝~~
active partiotn?應該係指隻手指@@?

你用Paragon Partition Manager或者Acronis Disk Director就可以了,建議你連Windows 7都del埋重裝
甚至你用Windows 7 setup DVD都可以做到相同效果

RE: #6
磁碟 0 的那個藍色框內的 30GB 有 '使用中' 字樣的便是. '使用中' 正是 'Active Partition' 的意思.

在下沒有攪 Windows 7, 所以沒有這個認識. Windows XP 裡面介紹, 好像是可以一枚碟間三個主要磁區及一個延伸磁區, 延伸磁區本身可以設立多個邏輯磁碟機. 而針對某個表, 硬碟是可以切成最多四個主要磁區 (則無延伸磁區) 云云.

樓主這個磁碟 0 是否跑 Multi-boot 的方式裝 Windows 7 落那個邏輯磁碟機 'C:"?

樓主想洗碟, 其實係 erase disk. Low level formatting 好似就係一種手段, 相信用硬碟機廠商的軟件都行了.

原帖由 人中之龍 於 2009-8-28 22:48 發表

你用Paragon Partition Manager或者Acronis Disk Director就可以了,建議你連Windows 7都del埋重裝
甚至你用Windows 7 setup DVD都可以做到相同效果

oh baby~~用win7碟入去,就甘del曬所有野就ok;_;
睇來之前做多左......

del曬所有野重新format過個30GB的 partition的同時
佢自動幫我留個100MB的"系統"磁區 (用來裝boot機的資料XD?
唔知係唔係windows7 預設?_?
不過100MB就當比埋佢 @[email protected]!

唔該曬2位~~
有機會請飲茶@[email protected]~

>>樓主這個磁碟 0 是否跑 Multi-boot 的方式裝 Windows 7 落那個邏輯磁碟機 'C:"?
.....可能....係!????

Windows 7 的設計... 跟自己所認識的不同.

那個 Win 7 (C:) 是在 26GB 大的 Logical Drive 之上, 標明係 '開機'. 另外在 Primary Partition 之上是一個 30GB 的 Active Partition (標明係 '使用中').

Bootable Drive 並非 Active, 且在 Extended Partition 之上, 本人真的未見過.

真係期待 Windows 7 正式上巿, 有機會看一看是怎樣.