電腦底板無顯示...

其實本身呢部廠機唔係我的...

只係有朋友搵我幫手整, 我便收左部機離整

但係經本人多番嘗試後, 仍舊解決不了問題

問題是這樣的...電腦開著後, 插左vga線沒有output
電腦開時是正常的, 而其他硬件都經我測試, 係無問題既
(包括: CPU, RAM, HDD, DVD-ROM, PSU)

但惟獨是主機板不能output訊號, 但係其他既io back pannel都係正常架喎
見圖:

還有一點....主機板開機時是任何''bee''聲都沒有的。

大約config: (因為根本連bios都看不到..所以都能大約寫出)

CPU: Intel Pentium D 925 3.00GHz
RAM: PNY/ HYNIX DDR2 512MB X2
MB: Intel 945GC MB(真的不知道型號)
HDD: Hitachi 250GB
IDE DVD-WRITER
DELTA 250W PSU

[ 本帖最後由 edward315802 於 2009-8-30 10:04 編輯 ]

有無舊 pci ;
vga 卡;
舊落去試試;
 

TOP

原帖由 aazz 於 2009-8-30 01:36 發表
有無舊 pci ;
vga 卡;
舊落去試試;
 


我試過插左張8600GT落去, 但係都係無OUTPUT

TOP

cpu socket有無斷針?
如果有裝蜂鳴器,但無bee bee,像系cpu問題

另外無bee bee聲 系咪你無裝蜂鳴器?

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

原帖由 ricej 於 2009-8-30 09:26 發表
cpu socket有無斷針?
如果有裝蜂鳴器,但無bee bee,像系cpu問題

另外無bee bee聲 系咪你無裝蜂鳴器?


蜂鳴器已經裝左係板上...但係都係無響到

另外, 睇落去CPU SOCKET都係無問題的, 無針彎左OR斷左

TOP

底板有無 setting jumper;
可能要設定 cpu 頻;
你試野個 mon 有無問題;

又有可能 ram 插得唔好;
有好多舊板 ram 槽 都好鬆;

TOP

原帖由 aazz 於 2009-8-30 09:53 發表
底板有無 setting jumper;
可能要設定 cpu 頻;
你試野個 mon 有無問題;

又有可能 ram 插得唔好;
有好多舊板 ram 槽 都好鬆;


試機既MON既正常的  RAM已經插實..插果陣"卡"左一聲.

另外, JUMPER個啲我就未CHECK, 睇下邊到有得SET

TOP

原帖由 edward315802 於 2009-8-30 09:56 發表


試機既MON既正常的  RAM已經插實..插果陣"卡"左一聲.

另外, JUMPER個啲我就未CHECK, 睇下邊到有得SET


ram 槽鬆;
係因為 用久了;
接觸位氧化;
同軟了彈力無咁勁;
唔係指個扣;

如果試哂都唔得;
好大可能係壞板;

TOP

RE: #1

請問如何得知 '電腦開時是正常的' (Line 6)? 雖然說逐件硬件拆下來用其它電腦組合測驗後屬正常, 但在原底板上則很難說.

請檢查 Reset CMOS jumper 可有回復原位. 另試一回 Reset CMOS. 本壇有腦友記竟然忘記停 AC power 來取走鋰電便以為可 Reset CMOS... (對該底板而言不能齋拿掉電池便算), 須知不同底板有不同做法, 須參考說明書.

若樓主觀察燈號及聽 beep 聲, 覺得該板可以正常殺入 Windows, 則應檢查清楚 VGA cable, 及隻芒.

TOP