開機唔夠1分鍾自己熄機

本身hdd瓜左, 就換左個hdd同ram

插好晒之後就開機唔夠1分鍾就自己熄機

畫面有野睇, 但太快熄機乜都做唔到

ps 我肯定冇插錯, 亦冇過熱問題(bio睇到 cpu45度左右)
都冇任何bibi聲既訊號

試試 唔裝 hdd, boot 入 bios 會唔會熄機,

會就 可能 隻牛問題

原帖由 happygo28 於 2009-8-30 21:02 發表
試試 唔裝 hdd, boot 入 bios 會唔會熄機,

會就 可能 隻牛問題

都係入左bio唔夠一陣就熄左

其實我想問有冇咩牛推介..

我本身用緊cooler master 500w, 唔夠1年...

同埋有冇機會係底板? 因為我知底板不嬲有1條ram槽同sata槽瓜左, 會唔會有連鎖反應

只壞HD,點解要換埋條ram?試下換番條舊ram 試下。

原帖由 mc2hkhk 於 2009-8-30 22:22 發表
只壞HD,點解要換埋條ram?試下換番條舊ram 試下。

因為順手  之前條ram瓜左拎住條舊野頂住檔先麻
我新果2條都係kingston ddr2 667 1gb
但係開機佢淨係認到1條 ddr2 533 1gb...

舊ram都係熄機...

原帖由 cgnelson 於 2009-8-30 20:34 發表
本身hdd瓜左, 就換左個hdd同ram

插好晒之後就開機唔夠1分鍾就自己熄機

畫面有野睇, 但太快熄機乜都做唔到

ps 我肯定冇插錯, 亦冇過熱問題(bio睇到 cpu45度左右)
都冇任何bibi聲既訊號

我部差不多一樣case, 已經証實是火牛問題, 不過比我試開得多, 直至牛牛升天, 找另外一部機的牛再試, 好像main board都有d問題, 下星期買牛再試.

火牛買corsair hx 450w好唔好 ??

原帖由 cgnelson 於 2009-8-30 21:14 發表

都係入左bio唔夠一陣就熄左

其實我想問有冇咩牛推介..

我本身用緊cooler master 500w, 唔夠1年...

同埋有冇機會係底板? 因為我知底板不嬲有1條ram槽同sata槽瓜左, 會唔會有連鎖反應

如果係行貨
用左又唔夠一年
應該可以仲有保
攞去代理check check佢啦

only CPU,MB,RAM,PSU,display card 入 bios 會唔會熄机

原帖由 -273.15°C 於 2009-8-31 11:10 發表

如果係行貨
用左又唔夠一年
應該可以仲有保
攞去代理check check佢啦

冇單冇盒喎... 淨係拎隻牛去佢會唔會彩我?