想討論一下intel DG45ID mainboard

我發覺intel 的 DG45ID 有點問題, 不知道有用過它的朋友有冇遇過

DG45ID 已經推出不少bios更新.....ram用了兩個位都問題不大

發覺用到4條的時候會有點不正常現象, hdd有時入windows時有點檔案不定時損毀, 有時出mem error等字樣.....有些軟件安裝或執行時出現問題, 有位朋友公司用DG45ID都有遇到此問題

hdd有換過, windows都有轉過裝過, 4條 ram經memtest測試冇問題...近來intel的board好象問題多了而且DG45ID開機時至windows畫面都時間長

p.s 另想問....m-atx 行43或45, RAM可到1066 4條, 有ahci的, 有什麼牌子推薦 ??? 謝謝大家

啱啱琴日就遇到一個新問題, 就係用a fan插onboard嗰兩個3pin插頭, 啲led會狂閃, 同埋啲風流好似小左好多咁(用手感覺, 但轉數冇減小)

另外 ich長期7x度... 自965開始已經係咁了, 但個原裝hs又鬼咁難拆, 想換都換唔到...

原帖由 GGXX 於 2009-9-3 16:09 發表
啱啱琴日就遇到一個新問題, 就係用a fan插onboard嗰兩個3pin插頭, 啲led會狂閃, 同埋啲風流好似小左好多咁(用手感覺, 但轉數冇減小)

另外 ich長期7x度... 自965開始已經係咁了, 但個原裝hs又鬼咁難拆, 想換都換唔到...

fan我本身就冇用LED所以就唔知...風速果d都ok....唔大問題, 佢ich果d我以前965同g33都換過, 幾好都冇用...都唔會低得好多, 有時覺得...如果同類型chip比其他牌子..佢個數係高d..人地果d係低溫d感覺比較正常咁........intel就數值上高但摸佢果d又唔係話好熱....所以唔知係咪數值上係出問題

以前intel 原廠版係正野同穩陣的代表

而家.......

我早排買果塊intel p43大版.... 唔夾e5200 =.=

原帖由 felixho 於 2009-9-3 17:06 發表
以前intel 原廠版係正野同穩陣的代表
而家.......
我早排買果塊intel p43大版.... 唔夾e5200 =.=

以前係架....貪intel...測試出來個onbroad lan真係快好多....同埋全usb頭2.0, 唔同其他牌子前置兩個就2.0後面又有2個1.1咁.......不過依家都好多牌子都慢慢改進了

係喇... 865年代咪幾好

睇完師兄話插四條ram有問題, 諗諗下, 以前用緊1gbX4嗰陣render 3dmax經常出error, 剩用兩條就冇出, 變成唔夠ram... 可能插四條真係有啲隱性病痛喇

而家就用2gbX2, 呢塊版用32bit os最盡認到3gb only, 不過都好, ram disk剛剛好可以set做1gb

我都有一塊係咁
仲有你係咪用最新BIOS?

G33個跟板BIOS又有問題. 一插4GB, 就好慢, 要更新BIOS先搞掂

原帖由 1q1q1q 於 2009-9-3 18:00 發表
我都有一塊係咁
仲有你係咪用最新BIOS?

G33個跟板BIOS又有問題. 一插4GB, 就好慢, 要更新BIOS先搞掂

依家依塊bios上到8月3果個ver .... 都係咁=.= 可能換塊板算...

你個塊應該係壞
因為我有十幾塊, 得一塊係咁

原帖由 1q1q1q 於 2009-9-3 19:48 發表
你個塊應該係壞
因為我有十幾塊, 得一塊係咁

或者可能一批批...因為我手上兩塊+朋友公司兩塊都係咁情況, 你真係好彩了