是否過熱?

我部機平時就打開機蓋既,都係普通黃金砌機,機蓋側有把大風扇吹住,後來我加左兩把扇仔響後面,但溫度都唔算太高卦。只得一張Display Card、一張PCI TV接收卡同一只CPU。兩者都有扇,而且都冇壞。從來冇話過熱既情況。
事緣係咁既,早幾個月前,由於把大風扇死左,我發現佢呱呱叫,叫聲好特別,搵左成晚都搵唔到乜野響(因為未聽過亦未試過咁響法)最後發現係電腦發出黎既,那時打開機箱,覺得好熱,原來風扇死左,搞番好就冇事。亦唔再響。

我不嬲有用開電腦剪片既,以前都用會聲會影12,或者TMPGEnc Xpress 4.0,直至前幾晚,裝左個威力導演8,發現佢剪片(高清)功能幾好,所以用左佢黎剪。點不知,當剪完片在存檔生成影片時,部電腦又響,又係過熱既聲,以為風扇又壞,點不知今次風扇冇事,冇法,熄左佢。
昨晚又用佢黎剪片,點不知又係響生成影片(其實CPU混算期間)又過熱響,如是者試過幾次都係咁。
請問到底係咪呢個軟件混算太得利害,令到CPU過熱呢?其他軟件又冇咁既問題?或係硬件本身有問題呢?
我唔知呢個問題響呢度問啱唔啱,唔該各位。

會唔會hardddisk響

原帖由 augustnet 於 2009-9-4 08:51 發表
會唔會hardddisk響

唔係,係B Bu、B Bu咁響,當用把扇吹一陣就唔響,係過熱。

你用everest睇睇邊度過熱...
如果用intel, 睇下散熱d腳有無鬆?

原帖由 kcwk 於 2009-9-4 10:12 發表
你用everest睇睇邊度過熱...
如果用intel, 睇下散熱d腳有無鬆?

唔該晒,但係平時冇呢個問題,係用威力導演8剪完片重新存檔先係咁。

如果左,是否其他時候都會響呢?

原帖由 mbk1984 於 2009-9-4 10:42 發表
想問下粒係咩u

係Intel哦。

原帖由 mbk1984 於 2009-9-4 11:01 發表

咩型號 ?

Intel Pentium(R) Dual  CPU [email protected]
2 GB RAM
N記8400 GS Display Card
Magic Pro HDTV Deluxe Card