想知我呢個情況關唔關火牛事

小弟冇問題狀態下, 係用
DFI P45 UT T2RS
C2D E6300 [email protected] 1.25V
2x Kingston DDR II 1066
750gb + 1tb
MSI 4890 Cyclone
Cooler Master 460W 80+ 火牛
Galaxy TV Card

情況就係咁, 自從換左Q9550 就開始出現問題
我自己都諗過應該都唔多夠電, 但我亦都試左d方法,
分別就係響返換左Q9550 情況下 將 4890 換做 4350, 同蚊走左1tb 都係會花畫面

呢家我將兩年前買返黎的 Delta 550 server power 換落去, 有輕微改善
至少入到windows, 但係我換返E6300 連機都開唔到

由於金錢有限, 唔駛白洗買隻 HX650 返黎都係解決唔到,
唔該哂各位

補充返少少資料, 呢家以Q9550 + Delta 550W Server power, 係入到windows, 但一燒Sp2004 就會冇畫面,
唔燒機, idle 放係度 就會花畫面,
CPU 溫度就27度 4粒核心都係4x

似MB問題多d喎

原帖由 OnlinePlayer 於 2009-9-5 11:11 發表
似MB問題多d喎

點先知係mb 問題... 因為功能上, 我呢家超佢又超到,
係用一陣就花畫面, 我都flash 埋正式版最新bios

問fd借MB泥試

1. 4890官方要求
Power Supply Requirement
500 Watt or greater power supply with two 75W 6-pin PCI Express® power connectors recommended (600 Watt and four 6-pin connectors for ATI CrossFireX™ technology in dual mode)

2. 排除故障時不要超頻

3. 呢塊板有少少鑊氣,建議update到最新beta BIOS

4. Delta ServerPower 550W 12V偏低,只有400W-450W牛的水平

原帖由 人中之龍 於 2009-9-5 11:40 發表
1. 4890官方要求
Power Supply Requirement
500 Watt or greater power supply with two 75W 6-pin PCI Express® power connectors recommended (600 Watt and four 6-pin connectors for ATI CrossFireX™ technol ...

但係佢用e63果時都冇問題

原帖由 OnlinePlayer 於 2009-9-5 11:50 AM 發表

但係佢用e63果時都冇問題

所謂無問題,idea時隻牛唔係full load,唔代表無事,新config.又超,又大食display card,唔預多一二百Watt,點頂

原帖由 人中之龍 於 2009-9-5 12:21 發表

所謂無問題,idea時隻牛唔係full load,唔代表無事,新config.又超,又大食display card,唔預多一二百Watt,點頂

師兄都覺得會有機會火牛唔夠力 ?

我其實最大疑問就係裝windows 7 果時 會花畫面
同埋拎返隻 hdd 出黎行返xp , 行一陣就藍畫面

呢兩點係咪真係關牛事